Macesul face parte din familia Rosaceae cu circa de specii originar din Europa nordvestul Africii si vestul Asiei cea mai raspandita fiind Rosa canina care creste spontan sau este cultivata si in Romania Macesul este un arbust lemnos si spinos cu tulpini alungite si ramificate al carui frunze sunt ovale si compuse cu flori mari formate din cinci petale de culoare alb roz pal pana la roz inchis care infloresc in luna iunieiulie pentru ca toamna tarziu in locul lor sa apara fructele de macese denumite receptaculi Receptaculii au forma rotundovala iniţial de culoare verde iar la maturitate devin carnosi si de culoare portocaliu inchis pana la rosu care in interior conţin seminţe paroase denumite achene Macesele au un gustdulce acrisor si proprietaţi terapeutice valoroase Macesele pot fi consumate sub forma de ceai dulceaţa gem sirop sau Ulei Uleiul de macese se obţine prin presare la rece a seminţelor din fructele ajunse la maturitate si poate fi folosit intern si extern cu proprietaţi benefice asupra intregului organism Fructele de macese conţin acid linolenic Omega acid linoleic Omega acid malic caroteni licopen proteine zaharuri minerale fier calciu magneziu potasiu etc vitamine A B B C D E K PP uleiul de macese conţine si vitamina F.
Macesul face parte din familia Rosaceae cu circa de specii originar din Europa nordvestul Africii si vestul Asiei cea mai raspandita fiind Rosa canina care creste spontan sau este cultivata si in Romania Macesul este un arbust lemnos si spinos cu tulpini alungite si ramificate al carui frunze sunt ovale si compuse cu flori mari formate din cinci petale de culoare alb roz pal pana la roz inchis care infloresc in luna iunieiulie pentru ca toamna tarziu in locul lor sa apara fructele de macese denumite receptaculi Receptaculii au forma rotundovala iniţial de culoare verde iar la maturitate devin carnosi si de culoare portocaliu inchis pana la rosu care in interior conţin seminţe paroase denumite achene Macesele au un gustdulce acrisor si proprietaţi terapeutice valoroase Macesele pot fi consumate sub forma de ceai dulceaţa gem sirop sau Ulei Uleiul de macese se obţine prin presare la rece a seminţelor din fructele ajunse la maturitate si poate fi folosit intern si extern cu proprietaţi benefice asupra intregului organism Fructele de macese conţin acid linolenic Omega acid linoleic Omega acid malic caroteni licopen proteine zaharuri minerale fier calciu magneziu potasiu etc vitamine A B B C D E K PP uleiul de macese conţine si vitamina F