„O meditatie asupra artei de a citi.“ – The New YorkerImpartasindu-ne experientele sale de cititor, cu un stil care se remarca prin umor fin si eruditie, Alberto Manguel sustine in aceasta excelenta culegere de eseuri ca lectura, in sensul sau cel mai larg, defineste specia noastra.
Pentru ca asa ne alegem noi, cititorii, cartile si preferintele de lectura: aleatoriu, inexplicabil si indubitabil convinsi de justetea alegerilor noastre..
Il iubesc pe Manguel prin fiecare rand scris, dar l-am adorat de-a dreptul cand am citit ca in biblioteca lui sunt mii de romane detectivistice, insa foarte putine de spionaj.
cititor avid, implicat, gelos („nu imprumut carti“), subversiv, nesatios („In biblioteca ideala nu exista carti interzise si nici carti recomandate“), curios, senzual, tenace, ideal, impatimit, libertin („Deasupra usii bibliotecii ideale sta scris «Citeste ce vrei»“) sau chiar superficial („Cititorul ideal judeca o carte dupa coperta“), Manguel este cititorul total, cel pentru care lumea e o carte fara inceput si fara sfarsit.
Manguel ne aminteste comunitatea la care aderam de fiecare data cand deschidem o carte, fie ca este una noua sau un volum pretuit din tineretea noastra.“ – Publishers Weekly„Exista multe feluri in care cuvintele ne construiesc lumea din jur, insa una dintre cele mai seducatoare expresii pe care o pot lua cuvintele si lucrurile este cea pe care le-o da Alberto Manguel in eseurile sale dedicate cartilor.
Pentru Manguel si cititorii sai, cuvintele, in ciuda tuturor piedicilor, dau coerenta lumii si ne ofera „cateva locuri sigure, la fel de reale ca hartia si la fel de incurajatoare ca cerneala”.„[In aceste eseuri]...
Citirea propriilor vieti si a celorlalti, citirea societatilor in care traim si a celor care se afla dincolo de granitele noastre, citirea lumilor care se afla intre copertele unei carti sunt esenta acestui volum.
Cele 39 de eseuri care compun Un cititor in Padurea din Oglinda exploreaza arta cititului si a scrisului, identitatea pe care ne-o ofera literatura, legaturile dintre politica si carti si dintre carti si lumea fizica. „O meditatie asupra artei de a citi.“ – The New YorkerImpartasindu-ne experientele sale de cititor, cu un stil care se remarca prin umor fin si eruditie, Alberto Manguel sustine in aceasta excelenta culegere de eseuri ca lectura, in sensul sau cel mai larg, defineste specia noastra