"As plasa acest roman in categoria fictiunilor istorice, desi toate bazele sale de plecare sunt reale; ele se hranesc din evenimente traite de propria mea familie, precum si de mine insumi in naveta mea culturala Est-Vest.
Cu acest avertisment tragic, lasat noua mostenire inca de la grecii antici: doar problemele au solutii, nu si dilemele..."- Matei Visniec.
Il invit pe cititor sa se imbarce in lectura acestei carti pentru a-si face singur o parere despre dilemele secolului trecut si despre cele profilate la orizont.
Ceata ideologica despre care vorbesc in carte nu s-a risipit in acest inceput de secol, iar pe alocuri mi se pare ca se indeseste, chiar in multe minti subtile si in multe suflete generoase.
Am incercat sa inteleg eu insumi, scriind, de ce oamenii nu invata mai nimic din greselile trecutului si mai ales de ce repeta erorile servitutii voluntare.
Umbra lui Hitler si umbra lui Stalin planeaza deasupra multor capitole si nu intamplator partea a doua a cartii se intituleaza "Raul are intotdeauna un frate geaman".
Evident, orice asemanare cu persoane reale este intamplatoare, dar sute de oameni vii se oglindesc in aceste pagini. "As plasa acest roman in categoria fictiunilor istorice, desi toate bazele sale de plecare sunt reale; ele se hranesc din evenimente traite de propria mea familie, precum si de mine insumi in naveta mea culturala Est-Vest