„Saga de familie, bildungsroman si epopee istorica, Viata si intoarcerea unui Halle este povestea unui timisorean nascut in Austro-Ungaria si devenit dupa 1918 cetatean roman.
intoarcerea sa, indelung asteptata de familie, se produce prin rememorarile unui supravietuitor din lagar si ale fiicei Julianna, intr-un roman de o intensitate dureroasa semnat de stranepotul sau.” (Radu Pavel Gheo).
Ia cu el, pe linga propriile povesti, si pe cele ale sotiei cu origini elvetiene si maghiare si le impartaseste colegilor din lagarul in care ajunge in 1944, atunci cind statul ungar ii stringe si pe evreii botezati, trimitindu-i la munca fortata.
Halle Rezso dispare in razboi.
In toiul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dat afara din serviciu din pricina legilor antisemite, Halle se refugiaza in Ungaria, unde i se mai permite inca sa munceasca, insa isi lasa familia acasa.
Asta il situeaza intre lumi care il resping deopotriva.
Viziunea lui Halle Rezso asupra evenimentelor ce culmineaza cu rebeliunea legionara si atacul Reich-ului impotriva Iugoslaviei ilustreaza cu realism si o ironie «la firul ierbii» aceasta lume tulburata, caci in hotelul unde lucreaza protagonistul sint cazati in 1940 ofiterii Wehrmacht-ului, sositi in Banat cu Misiunea militara germana.
Perspectiva obiectiva, uneori taioasa, alteori incarcata de un umor negru, e asigurata si de faptul ca Halle e un evreu convertit la crestinism.
Desi tihnit si cosmopolit, orasul n-a fost ferit de turbulentele ideologice din anii ’30, care au provocat tensiuni intre etniile conlocuitoare.
Prin ochii lui de contabil si, mai apoi, de administrator de hotel ni se contureaza o fresca inedita a Timisoarei din perioada interbelica. „Saga de familie, bildungsroman si epopee istorica, Viata si intoarcerea unui Halle este povestea unui timisorean nascut in Austro-Ungaria si devenit dupa 1918 cetatean roman