\'Lucrul cel mai uimitor despre univers este ca poate fi cunoscut“, spunea Einstein la inceputul secolului XX, iar de atunci oamenii de stiinta s-au apropiat tot mai mult de intelegerea tuturor fenomenelor fizice pornind de la un numar mic de principii fundamentale.
Scrisa pe intelesul publicului larg, cartea incearca sa defineasca insasi ideea de teorie finala si sensul inevitabilei intrebari \'de ce?“..
Steven Weinberg, laureat al Premiului Nobel, unul dintre cei mai mari savanti ai timpului nostru, anticipeaza in Visul unei teorii finale forma pe care aceasta explicatie ultima a naturii ar putea s-o ia, pornind de la drumul parcurs pana acum de cunoastere.
In ultimele trei decenii insa, in ciuda marii ingeniozitati a teoreticienilor, cunoasterea a batut pasul pe loc - nu am avut la dispozitie un accelerator de particule suficient de puternic pentru a atinge acele energii la care experimentele sa poata decide intre diferitele variante ale teoreticienilor.
De un secol, eforturile fizicienilor au fost calauzite in buna parte de judecati estetice: o teorie profunda trebuie sa aiba acea frumusete greu de definit, dar usor de recunoscut, care o face sa corespunda realitatii.
Cercetarile lor par sa convearga spre o teorie finala, un cadru unic care sa descrie particulele si interactiile din natura, punctul terminus al explicatiilor generate de staruitoarea intrebare \'de ce?\'. \'Lucrul cel mai uimitor despre univers este ca poate fi cunoscut“, spunea Einstein la inceputul secolului XX, iar de atunci oamenii de stiinta s-au apropiat tot mai mult de intelegerea tuturor fenomenelor fizice pornind de la un numar mic de principii fundamentale