„Nicolae Breban este stapanit de - si ajunge sa stapaneasca el insusi - Vointa de putere creatoare.
Nu de un romancier facut prin aglomerarea povestirilor, stralucitor pe fiecare pagina, spectaculos prin fiecare personaj al sau; generatia reclama nu un autor care stie sa povesteasca, ci un scriitor inzestrat cu vocatie de romancier: de adevarat constructor.“ - Cornel Ungureanu.
O generatie de povestitori si de poeti avea nevoie de un adevarat romancier pentru a-si consacra, asa cum se cuvine, stralucirea.
Succesul fulgerator al lui Nicolae Breban nu poate si nici nu trebuie sa fie judecat independent de momentul 1965 al literaturii tinere.
Nici un prozator roman nu a trait, dupa 1960, o evolutie atat de rapida.
El crede ca, in esenta, literatura nu s-a schimbat niciodata de la Homer incoace.“ - Marian Victor Buciu„Un romancier pentru o generatie a literaturii.
Omul si cultura sunt artificioase, nu naturale.
Urmeaza, asadar, si nu contrazice autonomia esteticului. (…) Breban traieste cu luciditate abisala un «vis estetic».
Un succes a fost faptul ca in Franta i-au fost publicate «romane dificile», intr-un context literar si istoric defavorabil.
Intotdeauna a fost ingrozit de un succes de mana a doua.
Scriitorul se teme cel mai mult de insuficienta vointei. «Cat pot crea - atat exist», iata relatia definitorie si poate chiar sensul vietii, raliata adanc unei ontologii a artei literare.
Nietzsche, adevarata Vointa de putere.
Creatia este, dupa Fr. „Nicolae Breban este stapanit de - si ajunge sa stapaneasca el insusi - Vointa de putere creatoare