Boethius Consolarea în filosofie Între secolele al V-lea și al VI-lea, lumea antică se confruntă cu amenințarea invaziilor barbare, căderea Imperiului Roman de Apus, limba greacă pare destinată dispariției și odată cu ea toată moștenirea sa filosofică, puterea credinței creștine și contrastele din interior se acutizează.
Ce lecții ne oferă filosofia pentru a face față unor evenimente mult mai importante decât noi înșine, care par să ne copleșească? Ce înseamnă să trăiești între două epoci? Ce înseamnă să locuiești în propriul timp? Manuel Cruz (profesor universitar de filosofie).
Boethius a fost întotdeauna conștient de complexitatea anilor în care trăia, de transformările istorice și culturale care aveau loc în jurul său – de pericolele, riscurile și oportunitățile acestora – și, din acest motiv, a reflecta asupra operelor sale înseamnă în același timp a ne pune întrebări despre raportul pe care și noi îl stabilim cu timpul nostru și cu lumea în care trăim.
Acestea sunt etapele finale ale unei crize ireversibile care a deschis calea către Evul Mediu.
Boethius Consolarea în filosofie Între secolele al V-lea și al VI-lea, lumea antică se confruntă cu amenințarea invaziilor barbare, căderea Imperiului Roman de Apus, limba greacă pare destinată dispariției și odată cu ea toată moștenirea sa filosofică, puterea credinței creștine și contrastele din interior se acutizează