Platonismul IN Renastere Noii filosofi framantati si razvratiti Redescoperirea viziunii antice reprezinta inceputul unei revolutii.
Acesta este motivul pentru care Platonismul renascentist reprezinta un exemplu concret de revolutie culturala catre care orice epoca a transformarilor ar trebui sa priveasca plina de interes Manuel Cruz profesor universitar de filosofie.
Un nou spirit experimentalist insoteste omul aflat in cautarea locului sau in cosmos.
Pentru a furniza omului uneltele prin care sa inteleaga si sa interpreteze noua lume filosofii renascentisti italienii Marsilio Ficino 1433 1499 si Pico della Mirandola 1463 1494 si germanul Nicolaus Cusanus 1401 1464 devin matematicieni medici poeti teologi sursa de inspiratie pentru tablouri uneori chiar si magi.
Daca fenomenul este observat in complexitatea sa istorica si culturala ies repede in evidenta semnele unei lumi strabatute de revolutie.
Nu este nici macar o alegere strategica prin care noii filosofi ar fi luat distanta fata de aristotelismul traditiei scolastice.
Intoarcerea la Platon maestrul pe care filosofia umanista incepe sa-l aiba din nou in vedere dupa lungul hiatus medieval nu reprezinta semnul unei nostalgii pentru lumea pierduta a vechii intelepciuni grecesti.
Un exemplu elocvent al acestei maxime ne-o ofera cultura renascentista din secolul al XV-lea.
Platonismul IN Renastere Noii filosofi framantati si razvratiti Redescoperirea viziunii antice reprezinta inceputul unei revolutii