De la Revolutia din Octombrie pana la moartea lui Stalin si chiar dupa aceea, viata rusilor a stat sub semnul nelinistii: un simplu cuvant sau gest putea fi inceputul unei cariere exceptionale sau, dimpotriva, putea distruge o intreaga familie.
Trei vieti si formarea unei culturi cosmopolite in Europa secolului al XIX-lea (2021)..
O poveste de dragoste si supravietuire in Gulag (2019) si Europenii.
Ultima cruciada (2019), Sa-mi trimiti un cuvant din cand in cand.
O istorie culturala a Rusiei (2018), Crimeea.
Tragedia unui popor (2016), Dansul Natasei.
Este autorul a numeroase carti despre istoria Rusiei, dintre care la Editura Polirom au aparut: Revolutia Rusa, 1891-1924. un studiu exemplar al mentalitatilor.” (Kirkus Reviews)„Extraordinara.” (The New Yorker)Orlando Figes este profesor de istorie la Colegiul Birkbeck, Universitatea din Londra.
O panorama a trecutului dureros al Rusiei in vremea lui Stalin si un ghid pentru prezentul ei.” (The Economist)„Datorita lui Figes, supravietuitorii regimului stalinist nu mai vorbesc in soapta, ci isi fac auzit glasul.” (The New York Times Book Review)„O poveste exceptionala despre vieti pierdute si furate.” (Sunday Times)„Aceasta carte ar trebui sa devina o lectura obligatorie in Rusia de astazi.” (The Times)„Lucida, amanuntita si esentiala pentru a intelege societatea stalinista...
Orlando Figes a intervievat supravietuitori ai regimului stalinist si a citit sute de documente oficiale si private pentru a intelege cum se desfasura viata de zi cu zi in aceasta perioada dominata de neincredere, teama, compromisuri si tradari, in care doar cativa au indraznit sa ridice glasul si sa denunte abuzurile conducatorilor.„O carte care mi-a lasat o amintire de nesters.” (Simon Sebag Montefiore)„Vorbind in soapta descrie framantarile familiilor dezbinate de paranoia, instrainarea si tradarea care au marcat viata privata a rusilor generatii la rand.
Intr-o societate in care oricine era suspect, nici macar membrii aparatului de stat nu erau scutiti de delatiuni si arestari.
In spatele zambetului colegului de birou se putea ascunde un colaborator al sistemului care urmarea sa-ti ia postul.
In apartamentele la comun, micile diferende duceau adesea la denunturi fatale.
De la Revolutia din Octombrie pana la moartea lui Stalin si chiar dupa aceea, viata rusilor a stat sub semnul nelinistii: un simplu cuvant sau gest putea fi inceputul unei cariere exceptionale sau, dimpotriva, putea distruge o intreaga familie