Timp de 12 ani, din 1952 pana in 1964 - cand au fost gratiati detinutii politici - Nicolae Stroescu-Stinisoara a reusit sa se ascunda si sa nu fie prins de Securitatea care il cautase in toata aceasta perioada. - Ana Blandiana, in "
Romania Libera", 6 ianuarie 1995, pagina 2. - Doina Alexandru Spirit adanc religios, spirit in egala masura national si european, spirit in acelasi timp contemplativ si analist, Nicolae Stroescu-Sfinisoara da prin cartea sa de memorii o opera in plus stralucitorului domeniu al memorialisticii romanesti din ultimii ani, ale acestei memorialistici care va ramane o cutremuratoare dovada a dotarii intelectuale a generatiei pierdute in inchisori sau exil, dar si a suferintei pe care, prin inaltime morala, a reusit s-o infranga.
Nicolae Stroescu a fost un veritabil martor, un intelept din vremurile stravechi, un filosof innascut care a traversat timpul meditand perpetuu asupra conditiei umane, a destinului sau si al tarii.
Si-a povestit avatarurile in acest roman autobiografic, o carte cu episoade remarcabile si o marturie a solidaritatii manifestate de multi oameni care l-au gazduit ori l-au ajutat, punandu-si libertatea in pericol.
Timp de 12 ani, din 1952 pana in 1964 - cand au fost gratiati detinutii politici - Nicolae Stroescu-Stinisoara a reusit sa se ascunda si sa nu fie prins de Securitatea care il cautase in toata aceasta perioada