Cartea Schimbarilor, in chineza Yi Jing, este incontestabil una dintre mai importante carti ale literaturii universale.
Numai cand ti-ai dat limpede seama ca pasiunile aduc suferinta, te poti decide sa renunti la ce este.
Atata timp cat nu ai optat pentru un anumit tip de placere, superioara sau inferioara, ramai nelinistit in launtrul tau. - Yi Jing, hexagrama 58 (Dui, Cel voios, Lacul) Se intampla adesea sa fii suspendat intre diferite feluri de bucurii.
Dupa ce te lepezi de greseli, ai parte de bucurie.
A cumpani voiosia nu aduce pacea.
Astfel, trigramele nu reprezinta lucrurile, ci tendintele lor de miscare.
Atentia nu este orientata asupra lucrurilor in esenta lor – cum a fost indeobste cazul in Occident –, ci asupra miscarilor lor in [procesul de] transformare.
Valoarea prudentei ca invatatura Ideea fundamentala a Cartii Schimbarilor: Cele Opt Trigrame sunt semne ale unor stari de tranzitie, niste imagini care se transforma fara incetare. -Yi Jing, cap. - Richard Wilhelm A-ti putea pastra bucuria senina a inimii si, in acelasi timp, a fi preocupat in cuget: astfel se poate determina norocul si nenorocul pe pamant si se poate duce la bun sfarsit tot ceea ce este dificil.
Wuji, originea anterioara acesteia, a fost desemnata printr-un cerc, iar Taiji a fost reprezentat printr-un cerc divizat in lumina si intuneric, yin si yang.
Filosofii chinezi ulteriori au meditat mult asupra acestei origini.
Aceasta conditie fundamentala este «marea origine primordiala» a tot ceea ce exista: Taiji, literal «grinda de sub acoperis».
Pentru a deveni manifesta, ea are nevoie de o decizie, de o conditie care sa o instituie.
Legea aceasta este Dao al lui Lao Zi, curgerea, Unul fara de multiplu.
Cine a constientizat aceasta idee nu se mai preocupa de lucrurile individuale, care trec si se schimba, ci de legea eterna si imuabila care lucreaza in toata aceasta transformare.
Confucius exprima astfel ideea transformarii.
Se relateaza in Analectele lui Confucius ca, stand intr-o zi pe marginea unui fluviu, el a spus: «
Precum acest fluviu, toate lucrurile curg zi si noapte, fara incetare».
Despre Cale [Dao], aplicata la Yi Jing) Ideea fundamentala a intregii Carti este cea de transformare. (cap.
Vorbind despre spatiul cuprins intre Cer si Pamant, ea imbratiseaza toate lucrurile.
Vorbind despre ce este apropiat, ea este calma si justa.
Vorbind despre ce este indepartat, ea nu cunoaste limite.
Cartea schimbarilor este vasta si mare. -Richard Wilhelm Despre Cartea schimbarilor se spune ca ea dezvaluie Calea fenomenelor din univers facand prin aceasta ca omul care se increde in ea sa semene in mod misterios – in natura si transformarile sale – cu zeii, devenind capabil sa faca fata fiecarui eveniment din viata sa intr-un mod corect.
Intreaga viata chineza, pana in aspectele ei cotidiene, este impregnata de Yi Jing.
De fapt, nu doar filosofia, ci si stiinta naturala si arta guvernarii din China nu au incetat sa se adape din acest izvor de intelepciune si nu este surprinzator ca, dintre vechile scrieri confucianiste, numai Yi Jing a scapat de marea incendiere de carti ordonata de Qin Shi Huangdi.
Din Cartea aceasta emana o lumina cu totul noua, care dezvaluie atat aspectele misterioase din universul intelectual al enigmaticilor stravechi maestri si al discipolilor lor, cat si adevaruri ce se regasesc in traditia confucianista ca axiome stabilite si acceptate fara multe discutii.
Nu trebuie deci sa ne miram daca, in plus, cele doua ramuri ale filosofiei chineze, confucianismul si daoismul, isi au aici radacinile comune.
Aproape tot ce s-a gandit maret si esential pe durata a peste 3 000 de ani de istorie chineza fie a fost inspirat de aceasta carte, fie – invers – a exercitat o influenta asupra interpretarii sale, astfel incat putem afirma dincolo de orice indoiala ca Yi Jing contine rodul unei intelepciuni desavarsite de-a lungul mai multor milenii.
Chiar si in prezent ea se afla in atentia celor mai de seama literati ai Chinei.
Originile sale se pierd intr-o antichitate mitica.
Cartea Schimbarilor, in chineza Yi Jing, este incontestabil una dintre mai importante carti ale literaturii universale