Volumul contine 182 de retete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese in peste 40 de ani de catre Mircea Groza de la batranii din satele salajene.
Cosmin Dragomir.
Ramane doar sa ne intrebam de ce majoritatea restaurantelor de la noi se incapataneaza sa vanda doar cinci-zece retete standard.
Colectia de retete a lui Mircea Groza completeaza o bibliografie de profil saracacioasa si vorbeste despre identitatea culinara romaneasca.
Volumul este rezultatul a peste 40 de cercetari, iar o viata dedicata pastrarii traditiilor nu poate fi cuantificata in lei.
Imaginati-va ca am selectat doar 182 de retete din cele aproximativ 400 culese de Mircea Groza incercand sa sa evitam zamurile care seamana destul de mult.
Radu Dumitrescu Aveti in fata dumneavoastra o carte document care ilustreaza bogatia patrimoniului nostru gastronomic.
Respect deosebit si sper sa il tina zeul gastronomiei cat mai mult in viata pentru ca de la Mircea toti am invatat si avem de invatat.
Bucataria romaneasca incepe cu o ciorba.
Cat despre cartea aceasta, hai sa nu ne fie rusine, noi suntem un popor de ciorbari.
Nu mai stiu pe nimeni din Romania care sa scrie astfel.
Imi place foarte mult pentru ca am invatat limba aia dubioasa, el isi scrie retetele in asa fel incat nu intelegi nimic, dar mori de pofta.
Oana Coanta Mircea Groza este un personaj care cauta mancare, care traieste pentru mancare.
Domnul Mircea Groza ne da pensula si culorile, misiunea noastra e sa aratam lumii mai departe cat de bogati suntem gastronomic.
O parte din retetele dansului au ajuns in bistro, rolul bucatarilor fiind de continuatori ai pastratorilor de retete.
Adrian Hadean Un Mircea Groza ar trebui sa fie in fiecare regiune a tarii si, in felul asta, gastronomia romaneasca ar fi scoasa la lumina integral.
Ar fi bine sa profitam cu totii de aceasta dedicare si sa ducem povestea mai departe.
Cunostintele lui profunde despre mancarea traditionala romaneasca, mai cu seama despre mancarea transilvaneana, vin dintr-un studiu caruia i s-a dedicat total in ultimele decenii.
Ne-am intalnit in 2008 la un targ de mancare, iar de atunci incoace am avut multe experiente gastronomice minunate impreuna.
Mircea Groza e primul meu mentor in intregul sens al cuvantului.
Voiculescu.
Fotografia si conceptul copertelor apartin lui Razvan A.
Postfata ii apartine lui Cosmin Dragomir iar, pe coperta IV, Oana Coanta, Adi Hadean si Radu Dumitrescu recomanda acest volum.
Prefata cartii este semnata de Catalin Stefanescu careia ii urmeaza o scrisoare de la Grigore Lese.
Activitatea sa a fost remarcata de autoritatile locale si centrale, asociatiile de bucatari nationale si internationale si ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelenta pentru activitate.
Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiti culegatori de retete vechi de la noi, arheolog culinar si mentor pentru multi bucatari.
Volumul beneficiaza si de un glosar cu sute de termeni explicati.
Retetele sunt scrise in limbaj regional, o transliterare fonetica, prin care autorul incearca sa conserve atat patrimoniul culinar cat si specificul zonei.
Volumul contine 182 de retete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese in peste 40 de ani de catre Mircea Groza de la batranii din satele salajene