Promisiunea pe care ne-o face budismul este că ne vom simți desăvârșiți și că vom avea sentimentul de completitudine exact așa cum suntem – atât când medităm, cât și când ne ocupăm de treburile zilnice, inclusiv în aspectele dificile ale vieții.
Folosind această abordare unică, practicanții pot face adevărata muncă de trezire fără a nega viața emoțională și fără a pierde ceva din bogata gamă de perspective oferite de psihologia budistă și tradiția practicii Zen.
Zen dincolo de mindfulness este un ghid practic pentru exersarea conștientizării spirituale, astfel încât să pornim cu adevărat pe calea trezirii și iluminării. .
Este o viziune frumoasă, dar și o misiune dificilă, iar mulți practicanți caută scurtături în două feluri: • alegerea unor forme de mindfulness care au pierdut legătura cu rădăcinile filosofice și etice ale budismului; • „ocolirea spiritualității”, adică evitarea sau reprimarea unor probleme sociale ori psihologice în favoarea unui calm superficial.
Maestrul Jules Shuzen Harris arată că aceste provocări pot fi tratate prin combinarea meditației angajate cu studiul profund al modelelor psihologice budiste și cu tehnicile metodei de psihoterapie numite „Reuniunea minții cu trupul”.  
Promisiunea pe care ne-o face budismul este că ne vom simți desăvârșiți și că vom avea sentimentul de completitudine exact așa cum suntem – atât când medităm, cât și când ne ocupăm de treburile zilnice, inclusiv în aspectele dificile ale vieții