Comunicarea articulata in cuvinte si fraze pare sa fie ceea ce ne distinge cel mai pregnant de restul lumii vii.
Sverker JOHANSSON.
Pentru a raspunde la intrebarea de ce oamenii poseda limbaj trebuie sa acordam atentie unei multimi de domenii diferite nu numai lingvisticii pure ci si biologiei evolutioniste paleoantropologiei arheologiei primatologiei geneticii anatomiei etologiei neurostiintelor cercetarilor din domeniul cognitiei psihologiei si antropologiei sociale pentru a nu le mentiona decat pe cele mai importante.
Trebuie sa intelegem cum gandim si cum ne functioneaza creierul.
Pentru a-i intelege originea trebuie sa intelegem limbajul insusi structura si natura lui dar trebuie sa intelegem si natura omului si originea sa evolutiva.
Cu argumente din arheologie antropologie genetica neurologie apeland inclusiv la robotica si IT savantul suedez atribuie un rol central in aceasta transformare increderii reciproce si cooperarii caracteristice speciei umane.
In Zorii limbajului Sverker Johansson prezinta stadiul actual al cercetarilor si principalele teorii actuale privind modul in care Homo sapiens a devenit singura fiinta vorbitoare.
Dar cand si unde au inceput oamenii preistorici sa vorbeasca Ce isi spuneau Cum arata limbajul la originile lui si ce anume l-a facut posibil Multa vreme lingvistii s-au tinut departe de intrebari de acest fel considerandu-le in afara teritoriului investigabil dar astazi ele pot fi abordate cu mijloacele stiintei.
Comunicarea articulata in cuvinte si fraze pare sa fie ceea ce ne distinge cel mai pregnant de restul lumii vii