„O repovestire spectaculoasa, inovatoare a istoriei omenirii.” (Simon Sebag Montefiore)Traducere din limba engleza de Miruna MunteanuDe secole ne tot spunem o poveste simplista despre originile societatilor umane si ale inegalitatilor sociale: in cea mai mare parte a existentei lor pe pamant, oamenii au trait in cete de vanatori-culegatori.
O carte de sinteza, in raspar cu istoriografia traditionala, care porneste de la preistorie pentru a demonta numeroasele mituri inca prezente in manuale, precum egalitarismul asa-zisei „comune primitive” ori mitul rousseauist al „nobilului salbatic”, si incearca sa raspunda marilor intrebari ale istoriei omenirii in lumina numeroaselor dovezi arheologice descoperite recent..
Propunandu-si „sa puna bazele unei noi istorii a lumii”, David Graeber si David Wengrow ne invita sa renuntam la ideile preconcepute si sa incercam sa intelegem ce societati incercau sa creeze de fapt stramosii nostri.
Dar aceasta poveste ridica o problema serioasa: e falsa.
In cele din urma s-au nascut orasele, marcand nu doar aparitia civilizatiei, ci si a razboaielor, birocratiei, patriarhatului si sclaviei.
Apoi au intrat in scena agricultura si, odata cu ea, proprietatea privata. „O repovestire spectaculoasa, inovatoare a istoriei omenirii.” (Simon Sebag Montefiore)Traducere din limba engleza de Miruna MunteanuDe secole ne tot spunem o poveste simplista despre originile societatilor umane si ale inegalitatilor sociale: in cea mai mare parte a existentei lor pe pamant, oamenii au trait in cete de vanatori-culegatori