Alge nori clearspring - 10 foi de Alge Pyropia yezoensis uscate, neprajite, produse in Japonia.
Tara de provenienta: Anglia..
Pe perioada lunilor reci algele nori cresc acoperind intreaga retea de franghii ce le sustine, iar la sfarsitul iernii sunt recoltate si aduse la tarm pentru a fi spalate, taiate, asezate in straturi (foi) subtiri si apoi uscate.
Ingrediente: Alge marine uscate (Pyropia yezoensis) Valori nutritionale UM /100 g Energie kJ 1297/ kcal 311 Lipide g 4,8 acizi grasi saturati g 1,5 Carbohidrati g 2,7 zaharuri g 1,7 Fibre g 34 Proteine g 47 Sare g 0,97 Produs in Japonia.
Plasele sunt suspendate in fiecare an intre stalpi lungi de bambus fixati adanc in golfurile calme de mica adancime, astfel incat in timpul refluxului sa ramana deasupra ei si algele sa beneficieze de cat mai multa lumina solara pe perioada cresterii lor, dar pe perioada fluxului sa fie scufundate in apa si algele sa fie in acest mod spalate regulat.
In Japonia algele nori se cultiva de peste 300 de ani folosind plase realizate din franghii impletite impregnate cu spori de Alge nori.
Algele nori sunt cele mai dulci si cele mai populare Alge marine, sunt usor de adaptat multor preparate culinare si se pregatesc repede.
Desi o serie de alte Alge clearspring (hijiki, arame, dulse etc,) sunt salbatice (crescute natural, necultivate), algele nori clearspring sunt cultivate in golfurile adapostite aflate de-a lungul litoralului japonez din Kyushu, de unde sunt recoltate si spalate cu grija, pentru ca apoi sa fie uscate incet sub forma de foi patrate.
Produsele de calitate mai slaba au o culoare stearsa, violet spre negru si le lipseste luciul vibrant al algelor japoneze nori Clearspring, a caror textura fina neteda si culoare translucida verde intens sunt o dovada a calitatii lor excelente.
Ca multe alte alimente, algele nori disponibile sunt de diferite calitati.
Datorita naturii sale, produsul poate contine ocazional particule de: crustacee, peste, moluste.
Se pot folosi ca atare ca snack ori ca baza pentru orez sau rulouri sushi (vezi reteta), dar se pot servi si taiate in fasii subtiri, ca garnitura pentru cereale, paste, mancaruri de legume, supe si salate.
Numite in japoneza „hoshi nori„, au culoare purpurie si pentru utilizare trebuiesc prajite usor (se tine foaia deasupra flacarii unui ochi de aragaz sau peste un arzator electric pana cand culoarea sa incepe sa devina verde).
Alge nori clearspring - 10 foi de Alge Pyropia yezoensis uscate, neprajite, produse in Japonia