Anghelologia Noului Testament.
Constantin Coman,Facultatea de Teologie Ortodoxa "
Patriarhul Iustinian” a Universitatii din Bucuresti.
Dr.
Univ.
Prof. - Pr.
Salut, prin urmare, obiectivul principal al lucrarii, anuntat in titlul lucrarii, adica tratarea exhaustiv a anghelologiei la nivelul Noului Testament.
Intreprinderea aceasta este nu numai laborioasa dar si dificila pentru ca presupune o lectura unitara a celor douazeci si sapte de carti, diverse din punct de vedere al genului literar dar mai ales din punct de vedere al mediului (locul si timpul) in care s-au nascut.
Rare sunt cazurile cand autorii isi propun tratarea exhaustiva a unei teme la nivelul intreg Noului Testament, cu pretentia abordarii exhaustive.
Iar atunci cand au fost, acestea s-au limitat in ceea mai mare parte a lor fie la un autor, fie la un grup de carti.
De altfel, trebuie sa recunoastem ca efortul studiilor biblice in perioadele trecute nu s-au indreptat spre sintezele teologice.
Desi studiile biblice au o relativ lunga istorie in spatiul romanesc nu consemnam pana acum o sinteza biblica nou-testamentara pe tema ingerilor.
Dar aici avem in fata o lucrare prin excelenta biblica, nou-testamentara.
Exista in limba romana lucrari pe tema ingerilor in zona literaturii de popularizare, a literaturii eseistice, a literaturii teologice sistematice, pe care autorul le are in vedere si le include in bibliografia sa.
O perspectiva a teologiei biblice contemporane vine sa umple un gol evident in bibliografia biblica romaneasca.
Vasile Mihoc,Facultatea de Teologie "
Andrei Saguna” a Universitatii "
Lucian Blaga” din Sibiu Propunandu-se a fi o monografie biblica nou-testamentara pe tema anghelologiei, lucrarea Anghelologia Noului Testament.
Dr.
Uni.
Prof.
Structura lucrarii este, in general, logica, astfel incat, aceasta teza de doctorat se constituie ca o lucrare care acopera in cea mai mare parte aria cercetarii asupra temei propuse si ca o contributie serioasa in specialitate.
Pr.
Lucrarea isi propune sa dea seama de textele din Noul Testament in care este vorba despre ingeri si despre lucrarile lor in slujba mantuirii oamenilor.
Stelian Tofana,Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea "
Babes-Bolyai", Cluj-Napoca Autorul si-a luat in serios responsabilitatea pe care si-a asumat-o prin alegerea acestei teme, lucrarea sa reflectand un efort serios de explorare a materialului biblic si a bibliografiei exegetice si de teologie biblica, dar si a altor materiale, cu caracter mai general asupra anghelologiei.
Dr.
Univ.
Prof. - Pr.
Demersurile ingerului pazitor al fiecarui om se compun din influente, avand ca sursa eterna pe Creator si care se manifesta activ fata de fiecare persoana umana in parte, coordonandu-le, prin ajutor moral, actiunile specifice, in scopul desavarsirii umane in Creatie, ca tinta eshatologica permanenta.
O perspectiva a teologiei biblice contemporane Perceperea ingerului de catre oamenii societatii actuale, chiar deficitara fiind aceasta percepere, constituie totusi o realitate, spune autorul, ca o sinteza a problematicii abordate, care nu ramane indiferenta, pasiva, in raport cu viata omului, ci formeaza o baza de sustinere morala in vartejul entropic al cotidianului, reprezentand un suport de nadejde, de credinta si de iubire pentru om.
Anghelologia Noului Testament