"Prin intentia de a discuta detaliul de Arhitectura pe baza unor lucrari exemplare de Arhitectura romaneasca contemporana, seria pe care o propun editorii acestei lucrari se situeaza intr-o zona intermediara intre compendiile de rezolvari tehnice si critica de arhitectura.
In acest capitol sunt puse in discutie aspecte legate de utilizarea materialelor traditionale in Arhitectura contemporana, iluminatul in spatiile destinate locuirii, cerinte si criterii specifice de optimizare a structurilor de rezistenta din zidarie si beton armat pentru Locuinte unifamiliale si principii de baza ale investigarii geotehnice a terenurilor de fundare..
Acestea se refera la un anumit tip de material utilizat ca finisaj ori ca material de constructie vizibil sau la un principiu de punere in opera similar mai multor materiale, indicate prin marcaje pe marginea paginilor.
Pe langa acestea, volumul cuprinde un „Argument” pentru intreaga serie, o „Introducere” in tematica volumului si un capitol ce contine informatii tehnice.
Pentru o mai buna organizare a informatiilor, diversele tipuri de detalii sunt grupate in mai multe categorii.
Proiectele sunt prezentate prin desene la scara (de la 1:500 la detalii la scara 1:20, 1:10 si 1:5), adaptate dupa un standard grafic comun, stabilit de editura.
Proiectul studentesc prezentat este Casa Prispa.
Proiectele sunt raspandite pe o arie geografica larga, autorii acestora desfasurandu-si activitatea in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.
E astfel scoasa in evidenta legatura organica – aparuta initial in „burta arhitectului” – intre deziderat estetic, conceptie, program, functiuni, materiale de constructie, echipamente..., adica intre componente din al caror amestec inseparabil rezulta, dupa dificila mediere a punerii in opera, edificiul." Kazmer Kovacs, „Arhitectura prin detalii”, Argument la deschiderea seriei.
Locuinte este primul volum al seriei, lansat in decembrie 2012, in care sunt prezentate 15 proiecte de Locuinte individuale realizate in ultimii 10 ani in Romania.
Pe de alta parte, analiza diferitelor registre de expresie arhitecturala, parte indisociabila a reusitei unui proiect, trece printr-o atenta evaluare a calitatii detaliilor de Arhitectura care, de obicei, sunt fie ignorate de critica, fie considerate ceva de la sine inteles.
Pe de-o parte, sunt prezentate edificii a caror excelenta arhitecturala, prin defintie complexa, este neindoielnica. "Prin intentia de a discuta detaliul de Arhitectura pe baza unor lucrari exemplare de Arhitectura romaneasca contemporana, seria pe care o propun editorii acestei lucrari se situeaza intr-o zona intermediara intre compendiile de rezolvari tehnice si critica de arhitectura