1. În cazul apariţiei bradicardiei simptomatice (< 55 bătai/min), doza de ATENOLOL treb.
La pacienţii cu insuficienţă cardiacă controlată terapeutic, tratamentul trebuie iniţiat cu doze mici, care pot fi crescute treptat sub supraveghere medicală.
Dacă apar crize de dispnee se pot administra medicamente bronhodilatatoare stimulante beta2-adrenergice.
Se recomandă efectuarea periodica a probelor funcţionale respiratorii în timpul tratamentului.
Iniţierea tratamentului cu beta-blocante β1-selective la pacienţii cu forme uşoare şi moderate de astm bronşic sau bronhopenumopatie cronică obstructivă trebuie făcută cu doze mici. 4.3 Contraindicaţii- Hipersensibilitate la ATENOLOL sau la oricare din componenţii produsului.- Forme severe de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică obstructivă.- Insuficienţă cardiacă necontrolată terapeutic.- Şoc cardiogen şi hipotensiune arterială marcată.- Bloc atrio-ventricular de gradul II şi III, chiar asimptomatic.- Angina Prinzmetal (în monoterapie).- Boala nodului sinusal.- Bradicardie (< 45-50 bătai/min).- Fenomene de tip Raynaud şi alte afecţiuni vasculospastice periferice, în forme severe.- Feocromocitom netratat.- Antecedente de reacţii anafilactice.- Tratament concomitent cu sultoprida (un neuroleptic) sau floctafenina (un analgezic).4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizareLa pacienţii cu angină pectorală tratamentul nu trebuie întrerupt brusc (aceasta poate determina tulburări de ritm grave sau poate precipita un infarct miocardic acut); dozele se reduc treptat; dacă este necesar, se introduce un alt antianginos în această perioadă, pentru a evita agravarea anginei pectorale.
Dozele se pot ajusta în funcţie de frecvenţa cardiacă, care trebuie menţinută la o valoare în jur de 60/minut.
Creatinina serica Clearance-ul creatinineiPacieţi hemodializaţi: tratamentul trebuie iniţiat în spital 50 mg după fiecare sedinţăAtenololul comprimate se administrează oral, de preferinţă dimineaţa într-o singură priză, cu o cantitate suficientă de lichid.
Aritmii cardiace: doza uzuală este de 50 – 100 mg ATENOLOL pe zi.
Pacienţii cu insuficienţă renală: doza se ajustează în funcţie de clearance-ul creatininei sau creatininemie.
După 24 de ore se poate continua terapia cu o doză zilnică de 100 mg atenolol, administrată oral, în priză unică.
Infarct miocardic acut: tratamentul se iniţiaza cu forme farmaceutice injectabile; administrarea orală de ATENOLOL poate fi iniţiată cu o doză de 50 mg, la 15 minute după administrarea ultimei doze i.v., urmând ca, 12 ore mai târziu, să fie administrată oral o altă doză de 50 mg atenolol.
La nevoie doza poate fi crescută la 200 mg ATENOLOL pe zi.
Atenololul poate fi asociat cu alte antihipertensive de exemplu diuretice.
Profilaxia crizelor de angina pectorală: doza iniţială este de 50 mg atenolol/zi în priză unică; doza uzuală este de 50 – 100 mg ATENOLOL o data pe zi. 4.2 Doze şi mod de administrareHipertensiune arterială: tratamentul se începe cu 50 mg ATENOLOL o data pe zi, crescând după nevoie la intervale de 4-5 zile; doza uzuală este de 100 mg ATENOLOL o data pe zi, de preferinţă dimineaţa.
DATE CLINICE4.1 Indicaţii terapeutice- Hipertensiune arterială.- Profilaxia crizelor de angină pectorală; este de ales în angina cronică stabilă.- Infarct acut de miocard, după ce starea clinică a pacientului o permite.- Aritmii cardiace: tahicardie sinusală, tahiaritmii supraventriculare, aritmii ventriculare; este de ales în aritmiile de patogenie simpatoadrenergică.
FORMA FARMACEUTICĂATENOLOL LPH 100 mgComprimate neacoperite cu aspect uniform, structură compactă şi omogenă, plate, cu margini intacte, avand gravate pe una din feţe A şi 100, separate printr-o linie mediană, cu diametrul de 12 mm.4. 6.1.3.
COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂATENOLOL LPH 100 mgUn comprimat conţine ATENOLOL 100 mg.
Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct.
DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI ATENOLOL LPH 100 mg comprimate2. 1