ANUL Avram Iancu 2024 Omagiu editorial Eroului deplin al natiunii romane la 200 de ani de la nastere sub egida Academia Romana Institutul de Istorie George Baritiu Centrul de Studii Transilvane Fundatia Transilvania Leaders Cluj Biblioteca Centrala Universitara Lucian Blaga Cluj-Napoca.
Revolutia din primavara anului 1848 pana la isbucnirea rasboiului civil Prefectul si legiunile sale In vartejul luptelor Tovarasia de arme a tinerilor prefe.
Sz chenyi si Kossuth O perioada de sbucium si precipitari.
Studiu introductiv de Veronica Turcus Nota editorului Avram Iancu SI epoca SA Prefata Un cuvant inainte Cateva informatii si consideratiuni asupra tineretei lui Iancu Miscarile revolutionare din Europa in anul 1848 si nationalismul exagerat al Ungurilor.
VASILE PUSCAS Cuprins Nicolae Buta momentul centenar Avram Iancu din 1924 si cercetarea in cadrul Institutului de Istorie Nationala din Cluj in primii sai ani de existenta.
Mesaje valabile si in Romania de azi la bicentenarul nasterii lui Avram Iancu.
In 1924 Nicolae Buta s-a straduit sa arate disponibilitatea angajarii tinerilor avandu-l ca simbol pe Avram Iancu pentru inaintarea natiunii lansand un indemn si pentru tineretul din vremea sa de a se mobiliza pentru realizarea unitatii integrarii modernizarii si dezvoltarii Romaniei Mari.
Dar mesajul lui s-a dorit a fi si o argumentare a efortului natiunii romane pentru unitate si stat national implinire a anului 1918 care atunci era contestata de atitudinile anti-trianonice din vecinatatea tarii.
Autorul a intentionat sa reliefeze spiritul national care a impulsionat revolutia pasoptista si actiunile liderului transilvanean.
Veronica Turcus iscusita cercetatoare de la Institutul de Istorie George Baritiu din Cluj-Napoca ne propune reeditarea studiului monografic al istoricului Nicolae Buta Avram Iancu si epoca sa 1924 publicat la centenarul nasterii Craisorului Muntilor.
IOAN BOLOVAN Dr.
Avram Iancu a avut un rol esential in lupta pentru drepturile motilor atat in timpul revolutiei cat si dupa aceea devenind un simbol al afirmarii identitatii si drepturilor nationale.
Exceptionala personalitate a lui Avram Iancu a atras atentia multor istorici si iubitori de istorie printre care si Nicolae Buta.
Inexplicabil cautam noi intelesuri la ceea ce a fost si reprezinta un om al timpului sau.
Atunci cand rasfoim uriasa carte a istoriei ochii nostri zabovesc uneori cateva clipe in plus asupra unor eroi sau evenimente.
Raspunsul simplu la aceste afirmatii este recursul la memorie apelul la ISTORIA NATIONALA.
VERONICA TURCUS Tot mai mult auzim in jurul nostru lamentatia ca nu mai avem modele in societatea contemporana ca nu sunt popularizate personalitatile care au reprezentat cu cinste natiunea romana.
Cercetarea a fost demarata cu intentia de a contribui la o mai buna cunoastere a eroului Avram Iancu in primii ani ai Romaniei intregite si ai organizarii Universitatii romanesti din Cluj dar si ca o datorie de onoare fata de trecut a primei sale generatii studentesti.
Demersul a fost fara indoiala inspirat de profesorii sai Ioan Lupas si Alexandru Lapedatu cei doi co-directori ai Institutului de Istorie Nationala din Cluj.
Tanarul studios ii va consacra personalitatii lui Avram Iancu o serie de studii in contextul redactarii monografiei Avram Iancu si epoca sa lucrare publicata in anul 1924 in momentul aniversarii a 100 de ani de la nasterea revolutionarului pasoptist.
Nicolae Buta Problematica miscarii nationale si indeosebi figura lui Avram Iancu au reprezentat un constant interes stiintific in activitatea lui Nicolae Buta.
Poporul il stia il credea al sau si pentru nimic in lume n-ar fi renuntat la dansul.
Editie ingrijita si studiu introductiv de Veronica Turcus Ilustratia copertei si a siglei Avram Iancu 200 Teodor Bogoi Unicul dor al vietii mele fiind sa-mi vad Natiunea mea fericita Avram Iancu Avram Iancu a ramas pana la sfarsitul vietii sale acelas erou nepatat acelas spirit superior cari a luptat pentru dreptate si cari nici acum dupa ce fusese ingenunchiat de falsitate si perfidie nu putea pierde nimic din calitatea sa esentiala.
ANUL Avram Iancu 2024 Omagiu editorial Eroului deplin al natiunii romane la 200 de ani de la nastere sub egida Academia Romana Institutul de Istorie George Baritiu Centrul de Studii Transilvane Fundatia Transilvania Leaders Cluj Biblioteca Centrala Universitara Lucian Blaga Cluj-Napoca