Compoziția chimică reprezintă un cocktail de substanțe cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivații flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv și Gram negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenți, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stronțiu), substanțe antibiotice, rășini, acizi aromatici, acizi, în funcție de compoziția și specia vegetală de pe care s-a cules propolisul.
El conține în medie 55% rășini și balsamuri, 30% ceruri și 10% uleuri eterice, proporții care sunt asemănătoare pentru orice fel de propolis.
Derivații flavonici (flavonoidele), foarte răspândiți în mediul vegetal, au foarte multe calități terapeutice, cele mai importante fiind acțiunea asupra capilarelor, asupra permeabilității și fragilității vaselor de sânge (le conservă integritatea), efectul vasodilatator și hipotensiv.
De asemenea, flavonoidele au acțiune benefică asupra aparatului digestiv (fluidifică bilă, antimicrobian digestiv în enterite și colițe), asupra sistemului endocrin (tiroidă, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar și antivirotic; toate acestea sunt urmare a structurii lor sub formă unor molecule chimice complexe, care în organism se desfac în derivati activ terapeutic..
Compoziția chimică reprezintă un cocktail de substanțe cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivații flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv și Gram negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenți, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stronțiu), substanțe antibiotice, rășini, acizi aromatici, acizi, în funcție de compoziția și specia vegetală de pe care s-a cules propolisul.
El conține în medie 55% rășini și balsamuri, 30% ceruri și 10% uleuri eterice, proporții care sunt asemănătoare pentru orice fel de propolis.
Derivații flavonici (flavonoidele), foarte răspândiți în mediul vegetal, au foarte multe calități terapeutice, cele mai importante fiind acțiunea asupra capilarelor, asupra permeabilității și fragilității vaselor de sânge (le conservă integritatea), efectul vasodilatator și hipotensiv.
De asemenea, flavonoidele au acțiune benefică asupra aparatului digestiv (fluidifică bilă, antimicrobian digestiv în enterite și colițe), asupra sistemului endocrin (tiroidă, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar și antivirotic; toate acestea sunt urmare a structurii lor sub formă unor molecule chimice complexe, care în organism se desfac în derivati activ terapeutic.