Baudelaire, la plural este in primul rand o carte despre Baudelaire, o carte care dezvaluie aspecte inedite din viata si opera poetului francez, detalii necunoscute despre importanta simbolica a acestora si despre adevarata lor miza estetica.
Ca in doua oglizi puse fata-n fata, Baudelaire si criticul se expliciteaza reciproc, epocile lor dialogheaza, intr-un joc infinit subintins de credinta exprimata in Salonul din 1846, anume ca "in fiecare clipa critica intra in contact cu metafizica"..
Nu in ultimul rand, este si o autobiografie spirituala, un fel de rasfrangere a criticului roman contemporan in oglinda pe care i-o ofera cu complezenta scrierile baudelairiene. fie in spatiul romanesc, fie in spatiul european, incepand cu a doua jumatate a veacului XIX.
In aceeasi masura ca si de Baudelaire, este interesata de numerotii critici care au consacrat lucrari de exegeza poetului francez.
Mai presus de orice insa, carte de fata este o carte despre critica literara, despre rostul si rolul ei, despre mijloacele si strategiile ei.
Baudelaire, la plural este in primul rand o carte despre Baudelaire, o carte care dezvaluie aspecte inedite din viata si opera poetului francez, detalii necunoscute despre importanta simbolica a acestora si despre adevarata lor miza estetica