Lucrarea Clivajele politice in Europa Centrala si de Est, editata de profesorul Jean-Michel De Waele, are in vedere realitatile politice si sociale ale fostelor state comuniste si reuneste o serie de studii alcatuite de specialisti politologi ai diverselor universitati europene.
Analiza comparativa si deriva conceptelor; - Influenta Bisericii asupra dezvoltarii clivajului politic religios in sapte dintre tarile Europei Centrale si Orientale; - Participare politica si clivaje politice in Romania; - Exista clivaje in minoritatea maghiara din Romania?; -Un clivaj centrat pe trecutul comunist..
In cautarea unei metode de comparatie; - Clivajele politice in Europa Centrala.
Din cuprins: - Formarea clivajelor in zona partidelor politice in Europa Centrala si Orientala.
Analizele pertinente ale lucrarii de fata au in vedere toate aceste aspecte care nuanteaza situatia tarilor studiate.
Noile democratii, fiecare cu specificul ei, au in spate un trecut totalitar recent (care, la randu-i, are variatii si particularitati, de la caz la caz).
Identificarea si clarificarea incongruentelor inerente reprezinta esenta demersului autorilor prezentului volum.
Asadar, terminologia folosita in cazul statelor occidentale nu acopera intotdeauna realitatile intalnite la est de fosta cortina de fier.
Antagonismele socio-politice ale vechilor democratii occidentale sunt generate de o anumita evolutie istorica, diferita de cea petrecuta in Europa Centrala si Orientala.
Intentia autorilor este aceea de a analiza cum se aplica (daca se aplica) conceptul de „clivaj politic“ (asa cum este el inteles in cadrul politologiei vest-europene) la tarile postcomuniste ale Europei.
Lucrarea Clivajele politice in Europa Centrala si de Est, editata de profesorul Jean-Michel De Waele, are in vedere realitatile politice si sociale ale fostelor state comuniste si reuneste o serie de studii alcatuite de specialisti politologi ai diverselor universitati europene