Volumul de fata a fost realizat cu scopul de a inidualiza concordantele lexicale intre dialecte ce apartin unor zone geografice diferite dacoromana si dialectele calabreze ambele descendente ale latinei.
Conexiunile de natura dialectala obtinute reprezinta un lucru inovativ intrucat pana in momentul de fata subiectul supus acestei investigatii nu a mai fost tratat in mod aprofundat..
Calculul ocurentelor a fost convertit in valori procentuale unde am obtinut o cota de 67 44 pentru termenii dialectali cu origine si semnificat latinesc.
Analiza a fost efectuata folosind metode moderne precum arborele antropologic sau trasaturile distinctive iar rezultatele au fost expuse in mod transparent in baza variabilelor etimologice si semantice.
In baza ipotezei expuse cuvintele apartinand campului lexical al rudeniei au fost analizate si interpretate din patru perspective antropologica dialectala etimologica si lexematica.
Aceasta activitate nu priveste insa doar inidualizarea pe calea lingvisticii comparate a urmelor lasate de limba latina in aceste dialecte dar si utilizarea actuala a acestora.
Punctul de plecare l-a reprezentat legatura cu latina dovedit prin izvoare istorice.
Examinarea se bazeaza pe un esantion inidualizat campul lexical al rudeniei definit prin instrumente istorico-filologice precum dictionare etimologice sau atlase lingvistice.
Volumul de fata a fost realizat cu scopul de a inidualiza concordantele lexicale intre dialecte ce apartin unor zone geografice diferite dacoromana si dialectele calabreze ambele descendente ale latinei