Vanilia era folosita odinioara de indieni atat ca o mirodenie cat si ca un medicament acestia atribuindui un rol in stimularea inimii Asemenea pudrei de cacao ea este cunoscuta pentru ca inlatura cu succes oboseala fizica si intelectuala frica si starile depresive Recunoscuta ca un stimulent al sistemului nervos vanilia este totodata si un bun remediu impotriva insomniilor contribuie la relaxarea sistemului nervos si la scaderea presiunii sangelui In afara parfumulu ei placut si delicat vanilia are si proprietati antispasmodice antisepticesi digestive Putina lume stie de exemplu ca vanilia stimuleaza apetitul sau ca asigura o digestie usoara Proprietatile ei calmante o recomanda de asemenea pentru tratarea febrei si a convulsiilor bebelusilor cat si ca remediu in problemele de hiperactivitate ale celor mici Astfel cateva bucati dintrun baton de vanilie taiate foarte marunt si amestecate cu o cana de lapte cald vor reduce febra si vor calma infectiile copiilor Vanilia este dulce aromata si placuta la gustVanilia din Reacuteunion si Madagascar sunt caracterizate prin cea mai intensa echilibrata si oarecum ldquointunecatardquo aroma mai ieftina este vanilia mexicana cu aroma ei mai slaba si mai proaspataVanilia din Haiti greu de gasit provine dintro specie inrudita indeaproape Vanilla tahitensis considerata un hibrid de V planifolia si V pompona are o aroma mai florala care o diferentiaza de celelalte tipuri Este deseori considerata inferioara dar ldquoneobisnuitardquo este un cuvant mai potrivit Aroma provine de la pastaia in care se gasesc semintele sau de la ldquoboabelerdquo plantei de vanilie Pastaile preparate sunt de culoare brun inchis lungi de aproximativ cm subtiri si striate Boaba este dura si maleabila iar vanilia de calitate are un strat exterior de cristale numit givraj Cristalele contin o substanta activa vanilina care da aroma caracteristica si se produce in timpul procesului de fermentatiei induse Aceste pastai se numesc ldquovanilie finardquo ldquoVanilia lemnoasardquo este mai scurta mai deschisa la culoare necristalizata are aroma mai puternica si e usor amaruie Toate boabele contin mii de seminte mici negre Extractul de vanilie este si el disponibil si daca este de buna calitate are aroma identica cu cea a pastailor.
Vanilia era folosita odinioara de indieni atat ca o mirodenie cat si ca un medicament acestia atribuindui un rol in stimularea inimii Asemenea pudrei de cacao ea este cunoscuta pentru ca inlatura cu succes oboseala fizica si intelectuala frica si starile depresive Recunoscuta ca un stimulent al sistemului nervos vanilia este totodata si un bun remediu impotriva insomniilor contribuie la relaxarea sistemului nervos si la scaderea presiunii sangelui In afara parfumulu ei placut si delicat vanilia are si proprietati antispasmodice antisepticesi digestive Putina lume stie de exemplu ca vanilia stimuleaza apetitul sau ca asigura o digestie usoara Proprietatile ei calmante o recomanda de asemenea pentru tratarea febrei si a convulsiilor bebelusilor cat si ca remediu in problemele de hiperactivitate ale celor mici Astfel cateva bucati dintrun baton de vanilie taiate foarte marunt si amestecate cu o cana de lapte cald vor reduce febra si vor calma infectiile copiilor Vanilia este dulce aromata si placuta la gustVanilia din Reacuteunion si Madagascar sunt caracterizate prin cea mai intensa echilibrata si oarecum ldquointunecatardquo aroma mai ieftina este vanilia mexicana cu aroma ei mai slaba si mai proaspataVanilia din Haiti greu de gasit provine dintro specie inrudita indeaproape Vanilla tahitensis considerata un hibrid de V planifolia si V pompona are o aroma mai florala care o diferentiaza de celelalte tipuri Este deseori considerata inferioara dar ldquoneobisnuitardquo este un cuvant mai potrivit Aroma provine de la pastaia in care se gasesc semintele sau de la ldquoboabelerdquo plantei de vanilie Pastaile preparate sunt de culoare brun inchis lungi de aproximativ cm subtiri si striate Boaba este dura si maleabila iar vanilia de calitate are un strat exterior de cristale numit givraj Cristalele contin o substanta activa vanilina care da aroma caracteristica si se produce in timpul procesului de fermentatiei induse Aceste pastai se numesc ldquovanilie finardquo ldquoVanilia lemnoasardquo este mai scurta mai deschisa la culoare necristalizata are aroma mai puternica si e usor amaruie Toate boabele contin mii de seminte mici negre Extractul de vanilie este si el disponibil si daca este de buna calitate are aroma identica cu cea a pastailor