Pentru a naviga prin multitudinea de informatii pe care ultimul deceniu le-a adus in provocatorul domeniu al psihologiei traumei, este nevoie de concizie si claritate.
Ce s-a intamplat in creierul si in Corpul lui Charlie de a cauzat o reactie atat de extrema in absenta unei amenintari efective? […] Ce putea fi facut pentru a-l ajuta pe Charlie sa nu mai aiba aceste reactii extreme in prezenta cainilor? Raspunsul la aceste intrebari asigura baza cartii Corpul isi aminteste .” Babette Rothschild.
A ramas paralizat.
Corpul lui Charlie a reactionat ca si cum era atacat sau urma sa fie atacat din nou.
Dar toate gandurile sale rationale pareau a nu avea niciun efect asupra sistemului sau nervos.
El stia, de asemenea, ca Ruff nu il ataca. […] Instrumentele oferite sunt in acord cu si sunt aplicabile oricarui model terapeutic adaptat lucrului cu persoane traumatizate.” „In mod rational, Charlie si-a amintit atacul cainelui si a stiut ca se temea de caini.
In Partea a II-a, Practica , sunt prezentate strategii pentru ajutarea corpului si mintii traumatizate.
Sunt incluse cele mai convingatoare dovezi actuale din neurostiinte si psihobiologie, precum si teoriile care au trecut testul timpului.
Partea I, Teorie , prezinta si discuta teoria pentru intelegerea modului in care mintea si Corpul uman functioneaza, inregistreaza si isi amintesc evenimentele traumatice si ceea ce poate impiedica sau facilita aceste capacitati. „Aceasta carte este organizata in doua sectiuni principale.
Pentru cei afectati in mod direct de trauma, explicatiile culese in aceasta carte sunt de asemenea binevenite, oferind raspunsuri la anii de framantari si indoieli legate de propria persoana vizavi de esecul de a se adapta la multe din cerintele vietii cotidiene.
Ea se concentreaza asupra modului in care traim evenimentele de viata in corp si asupra fenomenului de memorie implicita.
Autoarea americana Babette Rothschild reuseste sa transmita mult necesara structura de baza pe care orice terapeut o poate lua cu el in cabinet din complexa teorie a psihofiziologiei traumei, dar, mai mult de atat, ne reda pas cu pas o veritabila metoda de lucru cu pacientii.
Sunt doua calitati prin care aceasta carte, Corpul isi aminteste , ne impresioneaza in mod special.
Pentru a naviga prin multitudinea de informatii pe care ultimul deceniu le-a adus in provocatorul domeniu al psihologiei traumei, este nevoie de concizie si claritate