Istoria satului Crit si a sasoaicei Sofia Folberth, personajul central al cartii Ruxandrei Hurezean, scoate in evidenta simplitatea, vrednicia si cumintenia unei lumi apuse.
Aceasta carte isi propune sa familiarizeze publicul larg cu most.
Istoria, povestile si viata unui sat de sasi" cat de profund inradacinate sunt traditiile sasilor transilvaneni si cat de puternic au marcat acestea, timp de 750 de ani, viata comunitatii locale.
Ruxandra Hurezean descrie in cartea sa "Crit.
Pastrarea memoriei acestei comunitati, in carti precum cea de fata, reprezinta nu doar un act de dreptate in raport cu trecutul, ci si o incercare de a pastra vie speranta unei posibile renasteri.
Ruxandra Hurezean recupereaza o parte insemnata din splendoarea acestui paradis rural, insa descopera si primele semne ale declinului sau in perioada razboiului si a comunismului care i-a urmat.
Intemeiat in vremuri medievale in jurul unei cruci infipte in varful unei coline, satul Crit traieste astazi din amintirile simplitatii sale nobile de odinioara.
Povestea de viata a Sofiei Folberth este o poarta de intrare in lumea satului Crit si, prin aceasta, in cea a sasilor transilvaneni, inainte ca trecutul lor sa fie inghitit cu totul de istorie.
Spusa chiar de ei.
Interesata de viata minoritatii germane din Romania, a publicat si volumul Povestea sasilor din Transilvania.
A obtinut mai multe premii pentru articolele sale, atat din partea Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj, cat si din partea Ambasadei Germaniei la Bucuresti.
A publicat mai multe volume de reportaje in care practica un altfel de jurnalism, foarte apropiat de literatura.
Absolventa a Facultatii de Filozofie din Cluj-Napoca, Ruxandra Hurezean lucreaza de peste 25 de ani in presa.
Razboiul, apoi comunismul au marcat adanc destinul acestei comunitati, producand declinul unui fel de a fi ce dainuia de secole.
viata bine randuita a acestui sat transilvanean nu inseamna doar bucuriile celor care l-au locuit, ci si greutatile traiului lor.
Istoria satului Crit si a sasoaicei Sofia Folberth, personajul central al cartii Ruxandrei Hurezean, scoate in evidenta simplitatea, vrednicia si cumintenia unei lumi apuse