Cumpara de la elefant.ro

Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca. Prima editie integrala/Constantin Noica - Humanitas


Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca. Prima editie integrala/Constantin Noica
75.65 Lei

Disponibil

(04-10-2024)
Cumpara de la elefant.ro

Produs vandut de elefant.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara cuvant impreuna despre humanitas de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru cuvant impreuna despre humanitas

„ Numai in cuvintele limbii tale se intampla sa-ti amintesti de lucruri pe care nu le-ai invatat niciodata.
Hegel istorisita de Constantin Noica (1962), Douazeci si sapte trepte ale realului (1969), Plato.
Incercare in jurul cunoasterii si individului (1937), Viata si filozofia lui René Descartes (1937), Schita pentru istoria lui Cum e cu putinta ceva nou (1940), Doua introduceri si o trecere spre idealism (cu traducerea primei Introduceri kantiene a Criticii judecarii) (1943), Jurnal filozofic (1944), Pagini despre sufletul romanesc (1944), „Fenomenologia spiritului“ de G.
W.
F.
Carti originale, enumerate in ordinea aparitiei primei editii: Mathesis sau bucuriile simple (1934), Concepte deschise in istoria filozofiei la Descartes, Leibniz si Kant (1936), De caelo.
Ultimii 12 ani i-a petrecut la Paltinis, fiind inmormantat la schitul din apropiere.
A lucrat ca cercetator la Centrul de logica al Academiei Romane (1965-1975).
A avut domiciliu fortat la Campulung-Muscel (1949-1958) si a fost detinut politic (1958-1964).
Vulcanescu, patru din cursurile universitare ale lui Nae Ionescu si anuarul Isvoare de filosofie (1942-1943).
Floru si M.
Concomitent, a editat, impreuna cu C.
A fost referent pentru filozofie in cadrul Institutului Romano-German din Berlin (1941-1944).
Dupa efectuarea unor studii de specializare in Franta (1938-1939), si-a sustinut in Bucuresti doctoratul in filozofie cu teza Schita pentru istoria lui Cum e cu putinta ceva nou, publicata in 1940.
A fost bibliotecar la Seminarul de Istorie a Filozofiei si membru al Asociatiei „Criterion“ (1932-1934).
A urmat Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti (1928-1931), absolvita cu teza de licenta Problema lucrului in sine la Kant.
A debutat in revista Vlastarul, in 1927, ca elev al liceului bucurestean „Spiru Haret“. “ ( GRIGORE VIDA ) CONSTANTIN Noica (Vitanesti-Teleorman, 12/25 iulie 1909 – Sibiu, 4 decembrie 1987).
Imbogatiti cu aceste materiale noi, nu ne ramane decat sa-l insotim pe filozof in coborarea sa in adancurile limbii romane.
De asemenea, sunt reproduse in Anexa sase articole publicate in serialul «Creatie si frumos» din revista, dar neincluse in volum, precum si alte trei articole de la inceputul proiectului lui Noica, ramase si ele in paginile periodicelor.
Editia de fata reda toate diferentele semnificative intre cele trei straturi de text, astfel incat, pentru Prima oara, cititorul are acces la pasajele eliminate de cenzura, putand urmari in acelasi timp evolutia stilului si gandului noician.
Sunt insa tot atatea straturi de cenzura, ceea ce face ca versiunea din Cuvant impreuna sa fie deopotriva cea mai slefuita si cea mai mutilata.
Ele fusesera publicate initial ca seriale de articole in diferite reviste ale vremii, iar aceasta versiune originara astepta sa fie dezgropata pentru a constata ca exista de fapt trei straturi ale textelor.
Erau reunite, intr-o forma revizuita, cele doua lucrari in care Noica patrunsese in «partea uitata» a unor cuvinte, dezvaluind o bogatie nebanuita: rostirea filozofica romaneasca (1970) si Creatie si frumos in rostirea romaneasca (1973).
Dar atata vreme cat se vorbesc limbile popoarelor, si nu ale masinilor, suntem datori sa credem ca s-ar putea ivi unul .“ ( CONSTANTIN Noica ) „ Aparut in ultimul an de viata al lui Noica, volumul Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca incheia proiectul sau, inceput cu douazeci de ani mai devreme, de explorare a «zacamintelor filozofice ale limbii romanesti». …Ce e de facut, la drept vorbind, cu asemenea cuvinte, nu stim: un Eminescu al gandirii romanesti n-a aparut inca.
Ce sta sub ea poate fi bun, dar trebuie facut cu adevarat bun, trebuie ras-bunat.
Am vroit sa patrundem in «uitarea» romaneasca.
Iar acesta e actul de cultura: sa inveti noutatea ca si cum s-ar ivi din tine.
Cum altfel am putea da folosinta vie cuvintelor? Dar daca in orice Cuvant exista o parte de uitare, este totusi vorba de uitarea noastra si ea devine propria-ne amintire.
Caci orice Cuvant este o uitare si in aproape oricare s-au ingropat intelesuri de care nu mai stii. „ Numai in cuvintele limbii tale se intampla sa-ti amintesti de lucruri pe care nu le-ai invatat niciodata


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse