"Calugarul", cel de-al treilea volum al trilogiei propuse de prozatorul Ion Saimac, le depaseste in complexitate pe primele doua, "Misterele literei V", respectiv "Dincolo de tipatul pescarusilor".
Nicolae Zarnescu.
Ion Saimac ne prezinta modul in care situatia politica a anilor `80 se rasfrangea si asupra reprezentantilor bisericii, acestia fiind obligati sa propovaduiasca ideologia comunista.
Sunt readuse in atentia cititorului fragmente din creatiile unor poeti si prozatori clasici romani (Grigore Alexandrescu, Ion Pillat, Alexandru Vlahuta, Gala Galaction, etc.) in care sunt descrise frumusetile inegalabile cu care ne-a incantat si ne incanta Valea Oltului, punctul de plecare in desfasurarea actiunii volumului.
Autorul se dovedeste a fi foarte bine documentat, prezentandu-ne cu lux de amanunte istoria Manastirii Cozia, a Bolnitei Coziei, legenda legata de Schitul Ostrov, precum si elemente de teologie si de organizare a institutiilor religioase, ca si cum el insusi ar fi fost al Domnului.
In primul rand actiunea trece dincolo de granitele tarii, calugarul Nicodim (alias inginerul Samoila Ion) efectuand calatorii in Statele Unite (pentru a-si recupera vocea) si in India (pentru a inlatura starea de amnezie), deficiente pe care le dobandise in urma unui accident pus la cale de reprezentantii fostei Securitati. "Calugarul", cel de-al treilea volum al trilogiei propuse de prozatorul Ion Saimac, le depaseste in complexitate pe primele doua, "Misterele literei V", respectiv "Dincolo de tipatul pescarusilor"