Din cuprins: O dezvoltare „inhibata“ a teoriei relatiilor internationale in Romania ? Ipoteza rivalitatii cu „geopolitica“ (Serban Filip CIOCULESCU)
Cui bono ? O critica liberala a conceptului de interes national (Radu DUDAU)
Politica prieteniei (aproape) intamplatoare. .
De asemenea, mai cuprinde o introducere in care sunt jalonate principalele teme ce au atras atentia cercetatorilor romani in Relatiile internationale dupa 1990, o bibliografie romaneasca a domeniului si un indice tematic, respectiv de nume.
Volumul are doua sectiuni, in care sunt abordate, pe rand, chestiuni teoretice si o serie de studii de caz.
Astfel, contributia fiecaruia dintre autori va reflecta temele sale de interes, iar punerea lor impreuna va contura totodata o imagine de ansamblu asupra evolutiei acestei discipline in tara noastra.
Relatiile dintre Romania si Republica Moldova, 1991 - 2006 (Ruxandra IVAN) Scopul volumului este de a trasa o harta a santierelor de cercetare dintr-o disciplina romaneasca a relatiilor Internationale, intr-o incercare de a defini o identitate proprie a acestui domeniu, delimiaindu-l astfel de cele ale istoriei, dreptului, economiei politice sau chiar stiintei politice.
Dinamica proceselor de cooperare regionala a fostelor state comuniste (Luciana Alexandra GHICA)
De la discurs pasional la discursuri paralele. Din cuprins: O dezvoltare „inhibata“ a teoriei relatiilor internationale in Romania ? Ipoteza rivalitatii cu „geopolitica“ (Serban Filip CIOCULESCU)
Cui bono ? O critica liberala a conceptului de interes national (Radu DUDAU)
Politica prieteniei (aproape) intamplatoare