Fenomenul globalizarii, care marcheaza pregnant inceputul secolului XXI, are un impact nemijlocit si asupra criminalitatii, care a dobandit in ultimii ani valente transnationale.
Mai mult decat atat, intreaga lucrare isi propune sa aduca argumente juridice solide privind rolul pe care instrumentele juridice privind cooperarea internationala si europeana in materie penala il au nu doar in dezvoltarea dreptului international penal, ci si in stabilirea unor standarde comune privind dreptul penal international..
Lucrareaurmareste sa aduca la zi cercetarile in domeniul cooperarii juridice si judiciare internationale in materie penala si sa abordeze de o maniera unitara diferitele forme de cooperare: extradarea si predarea in baza unui mandat european de arestare; predarea catre tribunalele internationale, cu precadere Curtea Penala Internationala; transferul de proceduri in materie penala; transferarea persoanelor condamnate; asistenta judiciara internationala in materie penala, inclusiv cea intre statele membre ale Uniunii Europene.
In acest context, atat la nivel universal, cat si la nivel regional, s-a impus intensificarea cooperarii internationale in materie penala si adoptarea unor noi instrumente juridice, menite a da un raspuns eficient unei criminalitati fara frontiere.
De asemenea, in spatiul Uniunii Europene, libertatea de circulatie a persoanelor poate avea ca efect nedorit dezvoltarea infractionalitatii transeuropene, in lipsa unor masuri eficiente de prevenire si combatere a unui asemenea fenomen.
Fenomenul globalizarii, care marcheaza pregnant inceputul secolului XXI, are un impact nemijlocit si asupra criminalitatii, care a dobandit in ultimii ani valente transnationale