E curios cat de putine lucruri se stiu despre tiparul european, Anguilla anguilla. - La Repubblica.
Patrik Svensson a simtit-o si a pornit in calatorie.
Acolo unde stiinta si gandirea rationala se opresc, mitul si povestea merg mai departe. - Goteborgs-Posten [tiparul] este simbolul originii, al adancurilor, al stranietatii: are o latura ascunsa, ca fiecare dintre noi.
O combinatie aparte de eseu filosofic, stiinta pe intelesul tuturor, istorie culturala si roman initiatic... ...un debut cu adevarat fascinant, greu de clasificat, si mai greu inca de lasat din mana.
Rezultatul este o naratiune captivanta si alunecoasa, care surprinde si incanta.
Tentativa lui Svensson de a-l intelege devine o explorare a conditiei umane, adunata intr-o suma de reflectii despre radacini si destin, si mai cu seama despre ultima si cea mai importanta enigma: moartea.
In Evanghelia tiparilor, intalnim ganditori ca Aristotel, Freud, sau Rachel Carson, pentru care tiparul a reprezentat o preocupare chinuitoare.
Inspirandu-se din cercetarile asupra tiparilor din istorie, literatura, biologie marina moderna, dar si din propria experienta, Patrik Svensson schiteaza portretul hipnotic al unei vietati neintelese si fascinante.
Atat de putine incat, de secole, unii oameni de stiinta si filosofi au fost obsedati de ceea ce a ajuns sa fie cunoscuta drept „problema tiparului": de unde vin tiparii ? Ce sunt ei ? Sunt oare pesti, sau vreun alt fel de creatura? Tiparii au ramas un mister.
E curios cat de putine lucruri se stiu despre tiparul european, Anguilla anguilla