Schinduful (cunoscut și sub numele de “fân grecesc”, Shambala, Helba sau Fenugreek) este o plantă ierboasă, care atinge până la 60 de cm în înălțime, cu frunze de un verde deschis și cu marginea ușor dințată, cu flori de un galben pal sau slab liliachii și semințe mici, de culoare brună.
A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic!*Nu conține alergeni.. Înainte de administrare, se recomandă avizul medicului.
Informațiile prezente aici au scop educativ și nu trebuie folosite pentru a preveni, diagnostica, trata sau vindeca vreo boală.
Schinduful este și un condiment des întâlnit mai ales în bucătăria indiană, fiind integrat în unele variante de curry sau garam masala.
CONȚINUT: vitaminele A, B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B6 (piridoxină), B9 (folacin, folin, acid folic), C, PP; calciu, cupru, mangan, magneziu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, zincfitosteroli și fitoestrogeni antioxidanti (polifenoli – taninuri, flavonoide, alcaloizi) saponine acizi grași mono și polinesaturațiEFECTE: facilitează digestia, având proprietăți anti-inflamatoare și ajută în probleme de stomac precum gastrita, dispepsia sau ulcerul gastric are rol laxativ și reduce constipația stimulează secreția de insulină și reduce absorbția glucidelor la nivel intestinal reduce simptomele neplacute ale menopauzei și ale ciclului menstrual (calmează durerile abdominale) previne eliminările masive de calciu care duc la apariția osteoporozei și ajută la menținerea tonusului țesuturilor, mai ales după instalarea menopauzei intervine în metabolismul lipidelor, reduce așa-numitul "colesterol rău" (LDL) și protejează sistemul cardiovascular de apariția ateromului, arterosclerozei și a ischemiei cardiace dizolvă mucusul acumulat, ajutând la eliminarea secrețiilor bronșice este de ajutor în cazurile de sterilitate care apar la persoanele cu masa corporală redusă, cu mult țesut adipos sau cu probleme legate de glicemie îmbunătățește producția de testosteron și mărește libidoul ajută la creșterea proporției de țesut muscular, favorizând dezvoltarea musculaturii în detrimentul adipozităților revigorează femeile după naștere și le menține o producție bună de lapteDOZA: întreținere = ½ linguriță (contraindicat în sarcină!)Valori nutriționale/100g: Energie: 1352Kj / 323KcalGrăsimi: 6.4g din care saturate 1.5gCarbohidrați: 58.4g din care zaharuri 0gProteine: 23gFibre: 24.6gSăruri: 0.067g*Efectele utilizării produselor comercializate de Crud și sănătos variază de la o persoana la alta, iar ele pot diferi de cele descrise pe site. În primul secol al erei noastre, Discoride îl recomanda ca tratament în cazul unei varietăți de probleme ginecologice. În Egiptul Antic a fost utilizat pentru vindecarea rănilor și tratarea ulcerelor, dar și ca ingredient pentru cosmetice, în tehnicile de îmbălsămare sau ca leac de inducere a nașterii. Întreaga plantă emană un miros puternic, ușor asemănător cu cel al leușteanului.
Apare în medicina chineză străveche, fiind apreciat ca un remediu care menține tinerețea biologică și puterea fizică.
Originea schindufului a rămas o enigmă până și pentru cercetătorii din zilele noastre, întrucat el era folosit concomitent în trei leagane ale civilizației (Egiptul Antic, India și China), între care comunicarea era practic inexistentă, cu patru-cinci mii de ani în urmă.
Schinduful (cunoscut și sub numele de “fân grecesc”, Shambala, Helba sau Fenugreek) este o plantă ierboasă, care atinge până la 60 de cm în înălțime, cu frunze de un verde deschis și cu marginea ușor dințată, cu flori de un galben pal sau slab liliachii și semințe mici, de culoare brună