Cumpara de la grupdzc.ro

Filosofia ca Arta - Hermann Keyserling - Sens


Filosofia ca Arta - Hermann Keyserling
17.27 Lei

Disponibil

(14-09-2024)
Cumpara de la grupdzc.ro

Produs vandut de grupdzc.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara filosofia ca arta sens de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru filosofia ca arta sens

In colectia Logos Spermatikos a aparut o noua carte a filosofului Hermann Keyserling care ne explica in stilul sau special cum Filosofia este mai putin o stiinta si mai mult o arta.
Un mare ganditor nu treb.
Problema valorii cutarei viziuni asupra lumii se reduce in cele din urma la o problema de stil.
Evident cand vorbesc despre stil nu ma refer la forma exterioara exprimata prin limbaj ci am in vedere stilul gandirii.
De aceea problema esentiala a filosofiei ca a fiecarei arte este aceea a formei.
E vorba de a organiza cunostintele pozitive de a introduce un subiect in interiorul obiectului de a intemeia ceea ce nu este decat un fenomen tranzitoriu pe fundamentul unei idei e vorba de a li se conferi o structura unor fenomene amorfe de a da o forma materiei si de a o trezi astfel la viata.
Cunostintele cele mai intinse n-ar putea sa produca doar prin ele insele o viziune asupra lumii nici judecata cea mai patrunzatoare nu descopera vreodata un nou adevar.
Dar pentru asta el are nevoie de arta.
El trebuie sa gaseasca acorduri sa-si imagineze succesiuni de sunete sa topeasca partile intr-un intreg in virtutea unor raporturi necesare.
Ganditorul lucreaza cu legile gandirii si cu datele stiintei exact asa cum opereaza muzicianul cu sunetele.
Dar a filosofa este cu adevarat o arta.
In acest sens dar numai in acest sens filosoful este un savant in intelesul propriu al cuvantului calitatea lui de savant nu are insa valoare decat in acea parte a profesiei sale care poate fi invatata si predata.
Si asa cum la pictor trebuie presupusa o cunoastere suficient de completa a materiei artei sale pentru ca sa poata intelege rolul chimic al culorilor pe care le foloseste sa anticipeze influentele lor reciproce si posibilele lor transformari filosoful trebuie sa stapaneasca stiinta epocii lui si sa-i aprecieze corect rezultatele pentru ca tabloul lumii pe care il alcatuieste sa nu se ofileasca prea repede iar degradarea culorilor sa nu-l ameninte cu distrugerea.
Asa cum muzicianul trebuie sa aiba in sange stiinta armoniei si a contrapunctului si sa stie sa aprecieze exact efectul fiecarei succesiuni de sunete si al fiecarui ansamblu muzical prin raport la ceea ce precede si la ceea ce urmeaza filosoful trebuie sa stapaneasca legile gandirii si sa poata judeca limpede raportul dintre idei precum si valoarea lor relativa.
In sfarsit materia lui prima sunt cunostintele.
Mijlocul de expresie al ganditorului este limbajul in sensul ca o idee nu se realizeaza decat intr-o formulare clara si lipsita de ambiguitati.
A fi capabil sa gandeasca are cu adevarat pentru el o valoare pur tehnica in ea consta competenta lui tot asa dupa cum sculptorul trebuie sa fie capabil sa-si manuiasca dalta prezenta acestei facultati suntem deci indreptatiti s-o pretindem la orice ganditor care are curajul sa apara in public.
Tehnica ganditorului este gandirea insasi.
Or Arta este expresia cea mai inalta si cea mai vie a vietii.
In fapt Filosofia nu este o stiinta decat in masura in care orice alta Arta este o stiinta intrucat e vorba de manuirea perfecta a unor mijloace de expresie de stapanirea unei anumite tehnici de cunoasterea si intelegerea materiei de elaborat.
Si dupa ce vreme de numeroase decenii metafizica a fost vazuta drept cea mai uscata si mai abstracta dintre disciplinele erudite drept chintesenta insasi a plictiselii astazi exista unii care stiu si multi care banuiesc ca Filosofia este mai putin o stiinta si mai mult o arta.
Dar amantul tipic nu este batranul cu spirit senin este efebul impetuos si plin de ardoare.
Dupa ce a fost infatisat timp de secole ca o faptura ostila luminii straina de viata ca un fel de bufnita ai carei ochi de erudit inarmati cu o pereche de ochelari nu parasesc niciodata hartiile si nu privesc natura decat pentru a o critica si a o defaima iata ca filosoful incepe putin cate putin sa-si vada din nou recunoscut rolul ce ii revenea pe timpul lui Platon cand era amantul inflacarat al intelepciunii.
Filosofia CA Arta Vremurile se schimba.
Fragment Filosofia ca Arta I.
Or Arta este expresia cea mai inalta si cea mai vie a vietii .
In colectia Logos Spermatikos a aparut o noua carte a filosofului Hermann Keyserling care ne explica in stilul sau special cum Filosofia este mai putin o stiinta si mai mult o arta


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse