Cu mult umor si profunda melancolie, Jonathan Safran Foer construieste o poveste multistratificata, greu de sintetizat in cateva cuvinte. Punand in discutie ce inseamna sa fii uman, Iata-ma e un mare roman american al vremurilor noastre, avand in centrul lui disolutia unei familii si disparitia valorilor morale, o capodopera despre cum traim acum.. O panoplie de rude: bunici, strabunici, veri si unchi intra in scena pentru a intregi tabloul, nefacand altceva decat sa complice si mai mult lucrurile, care se vor reaseza in cele din urma, reconfigurand relatiile din interiorul familiei.
Cand, cu putin timp inainte de ceremonia de bar mitzvah a fiului lor cel mare, Sam, Julia descopera in telefonul sotului ei mai multe mesaje cu un continut sexual explicit, totul sare in aer, scotand la iveala o adevarata spirala a crizelor identitare. Julia, o arhitecta „care n-a construit niciodata nimic”, dupa cum se autodefineste, si Jack, sotul ei, scenarist de succes al postului HBO, dar neimplinit profesional, traiesc impreuna cu cei trei fii ai lor, Sam, Max si Benjy – trei copii cu personalitati complexe si sofisticate , in confortul metroolei americane, ducand o viata tihnita, imbogatita de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie.
Focalizeaza lentilele camerei sale imaginare asupra unei familii evreiesti din Washingtonul zilelor noastre si demoleaza, nivel dupa nivel, constructia existentei ei intime si sociale, pana ajunge la samburele care-i alimenteaza viata si care se dovedeste a fi mai fragil si mai vulnerabil decat si-ar fi imaginat.
Cu mult umor si profunda melancolie, Jonathan Safran Foer construieste o poveste multistratificata, greu de sintetizat in cateva cuvinte