Transformarea in sistem a mariajului dintre politica si stiinta are in Romania un an de nastere: 1970. - Cristian Patrasconiu, Revista 22. - Matei Martin, Dilema Veche O poveste a acestei reductii - ideologice, de substanta totalitara -, una dintre naratiunile cele mai relevante ale comunismului ceausist, cu reverberatii evidente si foarte puternice azi.
Nu e o carte de istorie, e (aproape) un roman politist.
O analiza minutioasa despre mecanismele propagandei si cei care le-au inventat.
In numai cativa ani de la inceputul reformelor ceausiste, nomenclatura de partid s-a umplut de academicieni si de profesori universitari cu specializari incerte si competente neverificate in afara forurilor de partid.
Simbioza dintre activistul de partid si omul de stiinta reusise.
Policentrismul academic - existenta mai multor institutii cu atributii asemanatoare, unele create de Ceausescu (ASSP, Institutul de Studii Social-Politice al CC al PCR, Academia Stefan Gheorghiu) -, fenomen tipic unui stat care functiona in baza "indicatiilor" liderului, nu ascundea o deosebire fundamentala de vederi intre actorii sai.
Stiinta de partid nu a facut exceptie.
In absenta unei viziuni complexe de functionare a noului tip de stat imaginat de Ceausescu, dar si ca urmare a concentrarii totale a puterii in mainile acestuia, coridoarele puterii erau scena unor lupte acerbe intre diversele aripi ale nomenclaturii.
Este anul formarii la initiativa lui Ceausescu a Academiei de Stiinte Sociale si Politice.
Transformarea in sistem a mariajului dintre politica si stiinta are in Romania un an de nastere: 1970