O sinteza a celei mai cutremuratoare crime din secolul XX: anihilarea deliberata, printr-o veritabila „banda industrializata a mortii“, a unui intreg popor.
Istoria Holocaustului.
Toti ceilalti – proclamati de la Berlin ca fiind alesi, rase superioare, supraoameni – s-au napustit la chemarea acestuia asupra evreului, care, spunea Hitler, era mai-putin-om decat ei. Surpriza insa: evreul era un om ca toti oamenii, iar dezumanizarea lui era doar un siretlic prin care oricine altcineva devenea dezumanizabil.“ .
Cine desfiinteaza un om desfiinteaza umanitatea intreaga. Acesta a fost marele truc al Führerului. „Ceea ce nu au inteles toti cei care il aclamau pe Hitler – inclusiv Heidegger, care avea toate datele sa inteleaga – era faptul ca Desfiintarea unui om, asa cum o numeste Primo Levi, insemna in fapt Desfiintarea intregii umanitati. Ca acesta era chiar opusul principiului talmudic rostit ulterior in onoarea salvatorilor din Holocaust – precum Oskar Schindler sau Raoul Wallenberg: Cine salveaza o viata salveaza lumea intreaga.
Orice genocid este, la inceput, un genocid al cuvintelor“ – iata avertismentul oferit de aceasta noua istorie a Holocaustului.
Desfiintarea omului: de la ascensiunea lui Hitler pana la executia lui Eichmann, de Ovidiu Raetchi. Cartea trece in revista originile intelectuale ale nazismului, psihologia lui Hitler – pe care autorul il numeste „asasinul zero“, sursa absoluta a Holocaustului – si politicile antisemite ale fiecarui stat european, din Germania pana in Romania, din Scandinavia pana in Italia, din Franta pana in Grecia si in Ungaria. Un loc special il ocupa etapele in care conducatorii celui de-al Treilea Reich au ajuns sa conceapa Solutia Finala si modul in care aceasta a fost aplicata in lagarele de exterminare de la Chełmno, Bełzec, Sobibór, Treblinka, Majdanek si Auschwitz-Birkenau. „Holocaustul prin gloante“, comis de nazisti cu precadere in Uniunea Sovietica, este reconstituit prin numeroase relatari ale supravietuitorilor si ale martorilor, in vreme ce legile antisemite care pregatesc Shoah-ul sunt analizate in detaliu. „Tot acest proces genocidal – discriminarea, eliminarea din societate, ghetoizarea, infometarea, impuscarea, gazarea – a inceput insa prin discurs.
O sinteza a celei mai cutremuratoare crime din secolul XX: anihilarea deliberata, printr-o veritabila „banda industrializata a mortii“, a unui intreg popor.
Istoria Holocaustului