Prin anul 394, un grup de șapte monahi din Ierusalim întreprind o călătorie în Egipt cu gândul de a cunoaște viețuirea monahilor de aici.
A mai tradus Sfântul Grigorie al Nyssei, Împotriva lui Eunomie I-II (Iași, 2010, 2020)..
A publicat diverse studii pe teme patristice, precum și o monografie despre Infinitatea lui Dumnezeu la Sfântul Grigorie de Nyssa (Iași, 2015). 1978) este lector al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea.
Gheorghe Ovidiu Sferlea (n.
Dinamica îndrumării spirituale la Părinții deșertului (Doxologia, Iași, 2017).
Autor al mai multor studii și cărți despre spirituali-tatea ascetică răsăriteană, a publicat recent volumul „Avva, spune-mi un cuvânt!”. 1972) este lector al Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. (Prolog) * Daniel Lemeni (n.
Iar pe aceasta n-am voit să o ascund pentru mine, dosind ceva ce poate folosi pe mulți, ci mi-am pus câștigul la îndemâna tuturor, socotind că va fi un târg bun pentru mine să împărtășesc cu frații acest folos, ca ei în schimb să se roage pentru mântuirea mea. Într-adevăr, am văzut aievea comoara lui Dumnezeu ascunsă în vase omenești.
Unul dintre ei, care a ținut să rămână anonim, a lăsat o relatare a acestui perelinaj, veritabilă inițiere în spiritualitatea Părinților pustiei scrisă înainte de Istoria Lausiacă și de Pateric.
Prin anul 394, un grup de șapte monahi din Ierusalim întreprind o călătorie în Egipt cu gândul de a cunoaște viețuirea monahilor de aici