„Vojnovic ofera cititorului, dincolo de o excelenta reconstituire a unei perioade bine definite din istoria tumultuoasa a ultimelor decenii, o emotionanta – si deopotriva simbolica – poveste a unei familii care se vede pusa intr-o situatie limita.
Multe familii se destrama, fiinte cunoscute nu se mai regasesc, nu-si mai pot recunoaste apropiatii ori nu-si pot explica faptele acestora, caci razboiul, orice razboi, distruge nu atat realitatea fizica si constructiile reprezentative din orase, ci mai cu seama structura interioara, mereu fragila, a fiintei umane." Rodica Grigore.
Caci vechile locuri de joaca ale copiilor se transforma peste noapte in campuri de batalie, iar romanul acesta, in ciuda tonului voit lejer si colocvial din cele mai multe pagini, este in egala masura si o scriere de atmosfera, tulburatoare in aparenta ei simplitate punctata de accente meditative, care evalueaza atent consecintele istoriei contemporane asupra istoriei personale a oamenilor.
Fara sa fie un text autobiografic, Iugoslavia, lumea mea demonstreaza si capacitatea scriitorului de a utiliza indirect – si, cumva, oblic – experientele personale si propriile amintiri din acei ani in care lumea parea a-si fi iesit cu totul din matca. „Vojnovic ofera cititorului, dincolo de o excelenta reconstituire a unei perioade bine definite din istoria tumultuoasa a ultimelor decenii, o emotionanta – si deopotriva simbolica – poveste a unei familii care se vede pusa intr-o situatie limita