Tratament pentru combaterea algelor Elimină cu succes elementele nutritive ale algelor, fosfatul din apa iazului de grădină.
Capacitate 9. : 0,05 mg/l.
Adăugare zilnică datorită polenului, hranei etc.
Exemplu de calcul: Volum iaz: 5.000 l, conţinut măsurat de fosfaţi: 0,2 mg/l, Nivel optim vizat: 0,05 mg/l, reducere necesară: 0,15 mg/l.
Acest lucru trebuie verificat în mod regulat cu ajutorul JBL Phosphate Test-Set PO4 sensitive.
Asta înseamnă că se vor absorbi 25.000 mg de fosfaţi.
Ca şi instrucţiune generală: într-un iaz de grădină de 5.000 l cu peşti de maxim 20 cm la 1.000 de litri de apă care nu sunt hrăniţi în exces, JBL PhosExPond Filter de 500 g va rămâne activ timp de aproximativ 3 luni.
Iazurile de grădină cu floră densă şi sănătoasă şi o zonă mlăştinoasă extinsă, vor conţine o cantitate mai mare de fosfaţi decât iazurile fără plante sau cu puţine plante.
Scurgerea de fosfaţi din iazul de grădină din vecinătatea acestuia este un alt factor ce nu poate fi estimat.
Numărul mare de peşti elimină mai mulţi fosfaţi decât dacă ar fi mai puţini.
Cât durează efectul JBL PhosExPond filter? Nu se poate prezice exact timpul în care capacitatea de absorbţie a JBL PhosExPond Filter dispare, datorită faptului că fosfaţii din iazul de grădină depind de mulţi factori: peştii tineri excretă o cantitate mai mică de fosfaţi decât peştii adulţi.
Granulele sunt menţinute într-un sac ce poate fi pus în încăperea cu apă curată, în încăperea filtrului proiectată special pentru asta (în funcţie de modelul de filtru), sau între ultimele două materiale de filtrare.
JBL PhosExPond Filter este proiectat în acest scop.
Prin urmare este important să încercaţi să reduceţi nivelul de fosfaţi al iazului şi să porniţi filtrul ni iaz încă de primăvara pentru a evita creşterea ulterioară a nivelului de fosfaţi.
Această sursă de fosfaţi apărută primăvara nu trebuie subestimată, din această cauză, cantităţi considerabile de fosfaţi ajung în iazul de grădină şi pot cauza probleme cu algele.
Toamna, la acestea se adaugă şi frunze, alge în descompunere, plante acvatice şi de mlaştină, iar primăvara, polenul florilor, de exemplu de la mesteceni, aluni, molizi sau pomi fructiferi.
Cea de-a doua sursă de fosfat în apa din iaz, de obicei mai semnificativă, sunt deşeurile plantelor ce se acumulează în apă.
Unii din compuşii fosfaţilor înghiţiţi de peşte prin mâncare sunt eliminaţi în apă, îmbogăţind apa iazului cu fosfaţi. În alimentele industriale pentru iazuri, precum cele din gama JBL, ingredientele special selectate garantează întrunirea acestei nevoi.
Peştii trebuie să îşi ia cantitatea necesară de fosfor din mâncare.
Fosfatul joacă de asemenea un rol important în multe procese metabolice, enzime sau alţi agenţi vitali activi, precum şi în activitatea muşchilor.
De unde provin compuşii fosfatului din iazul din grădină? Cu excepţia calciului, fosfatul este cea mai importantă componentă din scheletul peştelui. În iazurile de grădini poate fi tolerat un nivel al fosfatului de maxim 0.05 mg/l.
Este recomandată verificarea în mod regulat a conţinutului de fosfat al apei cu ajutorul JBL Phosphate Test-Set PO4 sensitive.
Acumulări ale compuşilor fosfatului, în iazurile din grădini de obicei de 10 sau 500 de ori mai mari decât nivelul natural, duc la o creştere explozivă a algelor nedorite, îndeosebi alge care plutesc sau atârnă şi de asemenea alge albastre-verzui, care fac parte din familia de bacterii.
Fosfatul este aşadar un factor restrictiv pentru plante şi de asemenea pentru creşterea algelor în ape.
Plantele s-au adaptat acestei deficienţe de-a lungul unei lungi evoluţii, şi prin urmare au nevoie de foarte puţin fosfat pentru a creşte.
De ce sunt compuşii fosfatului nedoriţi într-un iaz din grădină? Fosfatul, un element nutritiv vital al plantelor, nu se găseşte în apele naturale (0,001 – 0,01 mg/l).
Recomandat pentru iazurile în care se înoată.
Tratament pentru combaterea algelor Elimină cu succes elementele nutritive ale algelor, fosfatul din apa iazului de grădină