Glutamina constituie 60% din aminoacizii liberi din muschi si 20% din aminoacizii din sistemul circulator.
Beneficii: - stimularea producerii hormonului de crestere - sinteza de proteine prin transportarea azotului in locurile in care organismul are cea mai mare nevoie - imbunatateste recuperarea dupa efort - previne catabolismul muscular (distrugerea tesutului muscular) - favorizeaza hidratarea celulara - creste productia de glicogen in ficat - reglarea echilibrului acido-bazic in rinichi prin producerea de amoniu - stimularea activitatii sistemului imunitar - alimentarea cu energie celulara, ca o sursa, alaturi de glucoza - transportor non-toxic de amoniac in circulatia sanguina.
Cantitatea si viteza de asimilare este asigurata intr-un procentaj foarte crescut datorita procesului de micronizare al aminoacidului.
Desi ficatul este capabil sa sintetizeze acest aminoacid, acesta are rol in reglarea metabolismului mai mult decat in producerea glutaminei, mai ales datorita faptului ca ficatul preia acest aminoacid derivat din intestin.
Glutamina este, de asemenea, eliberata, in cantitati mici, de plamani si creier.
Cel mai relevant tesut care produce acidul a-amino g-amido glutaric (denumire stiintifica) este cel muscular (aproximativ 90% din tot acest aminoacid sintetizat).
Aceasta are un rol esential in transportul azotului in celulele musculare, rezultand o mai buna pompare in timpul antrenamentului si o refacere mai rapida dupa antrenament.
Glutamina constituie 60% din aminoacizii liberi din muschi si 20% din aminoacizii din sistemul circulator