In fiecare noapte dormim si visam. - Erich Fromm .
Decat sa ne confruntam cu o asemenea dovada clara a limitelor capacitatii noastre de intelegere, preferam sa spunem ca visele nu au sens.
Dar mai rau decat toate acestea este faptul ca nu ne intelegem visele, desi, in stare de trezie, suntem siguri ca putem intelege orice daca ne punem in minte ceva.
Nu se potrivesc cu persoana care suntem convinsi ca suntem in timpul zilei.
Altele, chiar daca nu sunt cosmaruri, sunt deranjante din alte motive.
Dar multe dintre ele ne lasa intr-o stare de anxietate; de multe ori avem cosmaruri teribile, iar atunci cand ne trezim ne simtim usurati cand realizam ca a fost doar un vis.
Este un limbaj care are propria gramatica si sintaxa, un limbaj pe care trebuie sa - l intelegem daca vrem sa intelegem semnificatia miturilor, basmelor si viselor - Erich Fromm Daca visele noastre ar fi fost toate niste fantasme agreabile, in care dorintele inimilor noastre se implinesc, poate ca le - am fi privit cu mai multa simpatie.
Acesta este singurul limbaj universal pe care specia umana l - a dezvoltat vreodata, acelasi in toate culturile de - a lungul istoriei.
Este un limbaj care are o logica diferita de cea conventionala, pe care o folosim cand suntem treji, o logica in care nu timpul si spatiul sunt categoriile predominante, ci intensitatea si asocierea.
Din cartile sale traduse la Editura Trei, amintim: Arta de a iubi , Budismul Zen si psihanaliza , Arta de a fi , Anatomia distructivitatii umane , Omul pentru sine si Sufletul omului . Limbajul simbolic este un limbaj in care experientele, sentimentele si gandurile launtrice sunt exprimate ca si cum ar fi niste experiente senzoriale, niste evenimente din lumea exterioara.
Ilustrata cu numeroase analize de vise si mituri, cartea se adreseaza tuturor celor interesati de semnificatia viselor. Erich Fromm (1900–1980), sociolog si psihanalist, s-a format in cadrul Scolii de la Frankfurt, pentru ca in 1933 sa emigreze in SUA.
Prin intelegerea limbajului simbolic al viselor vom avea acces la intelepciunea profunda a miturilor, artei si literaturii si la ceea ce, in societatea noastra, este reprimat.
intelegerea simbolurilor, afirma el, ne ajuta sa atingem straturile ascunse ale personalitatii noastre si ne conecteaza cu experienta umana generala.
Dar cum sa il interpretam daca am „uitat” Limbajul viselor? In cartea de fata Erich Fromm ne pune din nou in legatura cu Limbajul universal al simbolurilor, exprimat in vise si mituri.
Dar orice rol am avea in vis, noi suntem autorii, este visul nostru si noi i - am scris scenariul.
Uneori suntem eroi, alteori banditi; uneori vedem cele mai frumoase scene si suntem fericiti; alteori suntem cuprinsi de o groaza teribila.
Inventam povesti care nu s - au intamplat niciodata si care nici n - ar fi putut exista vreodata in realitate.
In fiecare noapte dormim si visam