Maria Cutarida-Cratunescu (1857 - 1919) a fost prima femeie doctor in medicina din Romania.
Romancele care au revolutionat medicina sunt, insa, cu mult mai numeroase si unele dintre ele sunt active si azi, bunaoara Raluca van Staden sau Angela Sirigu, demonstrand ca filonul creativitatii stiintifice nu a secat deloc pe plaiurile mioritice, putandu-ne oferi si alte revelatii in continuare! -Aceste romance fabuloase, discipole ale lui Hipocrate -Maria Cutarida Cratunescu, feminista care a ajuns prima femeie doctor in medicina din Romania -Sofia Ogrezeanu, alaturi de Bagdasar si Arseni in echipa de aur a neurochirurgiei -Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din spatiul mioritic -Ana Aslan, adevarul din spatele legendei -Creierul! Cum i-a demonstrat Sofia Nadejde lui Titu Maiorescu ca femeile nu sunt deloc inferioare barbatilor -O romanca sparge monopolul universitar masculin la Medicina -Florica Bagdasar -prima femeie ministru al Medicinei din Romania -Prima femeie profesor si sef de clinica de oftalmologie din lume a fost romanca -O femeie neobosita si inca o feminista activa -Ce datoreaza chirurgia plastica din Germania unei oltence -Raluca van Staden si cum poti depista cancerul in sase minute! -Dupa 15 ani, trezit din coma de echipa unei doctorite romance -Elvira Gocz, asistenta medicala din Romania care a lucrat pentru mari vedete -O fosta olimpica de matematica, studenta la medicina la Cambridge ROMANI SI romance care AU SCHIMBAT LUMEA (20 volume) Fara a inventa false merite si prioritati inexistente in enciclopediile serioase, destui romani si destule romance au impresionat lumea - sau, macar, Europa! - cu performantele lor in diverse domenii, de la impunatoarea cultura de profunzime la seducatoarea industrie a entertainmentului profan, fara a neglija domenii precum sportul de performanta, medicina de pionierat sau aventurile exploratorii in diferite zone abisale si necunoscute muritorilor de rand..
Tratamentul inventat de ea este insa nemuritor...
Toata viata a avut o singura frica: teama de moarte.
Ana Aslan (1 ianuarie 1897, Braila - 20 mai 1988, Bucuresti) a creat primul medicament care amana imbatranirea, Gerovitalul, urmat apoi de Aslavital.
Marta Trancu-Rainer (1875- 1950) a fost prima femeie chirurg din Romania, membra a Academiei de Medicina din Romania....
Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti si medicii Constantin Arseni si Ionel Ionescu. dr.
Cu aceasta ocazie intra in prima echip? neurchirurgical?, considerat? "echipa de aur", alaturi de prof. 9 din Bucuresti.
Ca student, face diferite stagii, primul de practica la oftalmologie, al doilea in 1943 in calitate de medic de circa rurala, urmand un al treilea stagiu, cel de internat, in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr.
A intrat la Facultatea de Medicina din Bucuresti in toamna lui 1939.
Sofia Ogrezeanu s-a nascut la Falticeni in 1920.
In 1884, obtine acest titlu la Paris, cu o teza despre tratamentul cancerului de col uterin.
Maria Cutarida-Cratunescu (1857 - 1919) a fost prima femeie doctor in medicina din Romania