Volumul reprezinta cea de a doua editie, revazuta si adaugita, a demersului publicistic realizat, sub acelasi titlu, in anul 2011.
Reunite de interesul pentru dezbaterea multiplelor fatete ale relatiei dintre evolutia sistemului media si aceea proprie sistemului politic romanesc postcomunist, fiecare dintre textele publicate in volum asigura o directie de cercetare ce are in vedere \'starea de fapt\' a spatiului nostru public pe doua dintre dimensiunile sale cele mai importante..
In aceasta noua editie, analizelor realizate de specialisti in stiinte politice, sociologie si stiintele comunicarii li se adauga cele ale unor reprezentanti importanti ai Mass-media romanesti contemporane (din sfera jurnalismului cotidian si din aceea a jurnalismului cultural), precum si cele apartinand unor scriitori si critici literari.
Cu toate acestea, o analiza interdisciplinara a relatiei dintre Mass-media si democratie, in contextul evolutiei postcomuniste a Romaniei, de care sa fie preocupati specialisti romani nu a fost semnalata pana in prezent.
La modul general ori mizand pe analize comparative de natura empirica, exista in literatura de specialitate demersuri cu rol deschizator de drumuri.
In peisajul politologic ori sociologic si in cel al abordarilor normative sau empirice cu privire la mass-media, un asemenea subiect nu reprezinta, desigur, o noutate.
Acesta se constituie intr-o abordare interdisciplinara a manierei in care a evoluat relatia dintre Mass-media si democratia in Romania postcomunista.
Volumul reprezinta cea de a doua editie, revazuta si adaugita, a demersului publicistic realizat, sub acelasi titlu, in anul 2011