Isaiah Berlin a ramas intotdeauna interesat de Rusia, care i-a marcat identitatea din punct de vedere personal si intelectual. - Slavic and East European Journal .
Incadrata de prefata lui Henry Hardy si glosarul lui Helen Rappaport, Mintea sovietica este o antologie remarcabila. - The Washington Times Ca intotdeauna, scrierile lui Berlin sunt pe cat de instructive, pe atat de captivante.
Si se citesc cu aceeasi placere ca atunci cand au fost scrise.
O colectie de eseuri ale lui Isaiah Berlin despre Rusia tarista si stalinista este bine-venita… Ceea ce face din aceasta carte o lectura esentiala pentru iubitorii lui Berlin este ca ea cuprinde eseuri care nu au mai fost publicate niciodata pana acum sau care au aparut initial sub pseudonim, spre a proteja rudele care traiau in Uniunea Sovietica.
Emigrat in Anglia in 1921, s-a intors in tara pentru prima data in 1945, avand parte de intalniri cu scriitori ca Anna Ahmatova si Boris Pasternak, care urmau sa-si puna amprenta asupra scrierilor sale ulterioare. Eseurile despre URSS reunite, dupa disparitia autorului, de editorul Henry Hardy in volumul Mintea sovietica includ, printre altele, relatarea celebrelor sale intrevederi cu diversi scriitori rusi dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, reflectii despre dialectica artificiala manipulatoare a lui Stalin, analiza culturii sovietice facuta dupa o vizita din 1956, portretele unor scriitori ca Osip Mandelstam si Boris Pasternak, un post-scriptum ca reactie la evenimentele din 1989.
Isaiah Berlin a ramas intotdeauna interesat de Rusia, care i-a marcat identitatea din punct de vedere personal si intelectual