Mistagogia Duhului Sfint este o lucrare de referinta pentru istoria teologiei.
Din vremuri vechi vazind dinainte, cu ochi profetici, aceasta rea evlavie, recent aparuta, au condamnat-o si in scris, si cu cuvintul, si cu gindul, laolalta cu apostazia multipla care a precedat-o.” (Mistagogia Duhului Sfint, 5).
Mai mult, pe cei ce nu gindeau astfel ii dadeau anatemei ca pe niste ofensatori ai Bisericii universale si apostolice. „Care dintre sfintii si vestitii nostri Parinti a spus ca Duhul purcede de la Fiul? Care Sinod a sprijinit si a evidentiat aceasta prin marturisirile ecumenice? Dimpotriva, ce adunare de preoti si arhierei, de Dumnezeu reunita, nu a condamnat, prin insuflarea Duhului Preasfint, aceasta idee chiar inainte de a aparea? Caci acestia, initiati potrivit mistagogiei Stapinului, propovaduiau cu voce limpede si tare ca Duhul Tatalui de la Tatal purcede.
Pentru intiia oara traduse in limba romana, excerptele fotiniene sint oferite acum publicului autohton pentru a ilustra diversitatea exegezei biblice orientale.
Viata activa dusa de Fotie, in registrul acutei cunoasteri a sufletului omenesc, se reflecta si in opera sa: exegeza la cele patru Evanghelii canonice demonstreaza un simt psihologic deosebit.
Alcatuit ca o „mistagogie”, ca o introducere in misteriile crestinismului, tratatul ne infatiseaza in cifrul teologico-filosofic al vremii principalele argumente ale Rasaritului in celebra disputa teologica.
Tema acestuia, controversata, este inca actuala, de vreme ce si astazi dogmatica Duhului Sfint desparte Rasaritul de Apus.
Editia de fata reprezinta prima traducere integrala in limba romana, precum si prima editie bilingva a faimosului tratat fotinian.
Mistagogia Duhului Sfint este o lucrare de referinta pentru istoria teologiei