Noul volum semnat de autorul cartii 
Cand corpul spune nu.
De asemenea, cartea este o dovada aproape palpabila a ceea ce stiința a demonstrat în ultimile decenii: ca sanatatea unui om nu este o problema personala, ci una relationala, sociala  
Diana Vasile (psihoterapeut, cadru didactic universitar, președinte ISTT.
Cartea este un manifest foarte bine documentat al necesitatii, acum mai mult ca oricand, de a ne cunoaște natura noastra umana, nevoile și modul bazal și unitar de funcționare ca fiinte umane; de a accepta faptul că fizicul și psihicul nostru reprezinta o singura unitate; de a intelege modul în care se produce dezvoltarea si ce anume stimuleaza sau blocheaza aceasta dezvoltare; de a face vindecarea posibila, atunci cand boala indica o abatere de la autoreglarea fireasca a organismului (a sistemului psihofizic).
Maté argumenteaza ca o mare parte din ceea ce pare normal in societatea noastra nu este nici sanatos, nici natural si ca a indeplini criteriile de normalitate ale societatii moderne inseamna, in mai multe feluri, conformarea la cerinte care sunt profund anormale in ceea ce priveste nevoile umane – adica nesanatoase si daunatoare la nivel fiziologic, mental si chiar spiritual.
Consumul de medicamente prescrise, hipertensiunea arteriala, bolile mintale, bolile autoimune si multe alte probleme ingrijoratoare sunt in continua crestere.
Scrisa alaturi de fiul sau Daniel, 
Mitul normalitatii este cea mai ambitioasa si urgenta carte a lui Maté de pana acum.
In 
Mitul normalitatii, renuMitul medic si specialist in domeniul adictiilor si traumei, Gabor Maté diseca felul in care tarile occidentale care se bucura de sisteme de sanatate dezvoltate, inregistreaza de fapt o crestere a incidentei bolilor cronice si o scadere a sanatatii generale a populatiei.
El subliniaza punctele comune ce apar intre bolile indivizilor si declinul coeziunii sociale, oferindu-ne un ghid pentru sanatate si vindecare plin de compasiune.
Cu toata expertiza si sofisticarea tehnologica, medicina occidentala esueaza sa trateze persoana ca intreg, ignorand modul in care cultura toxica din zilele noastre streseaza organismul, incarca sistemul imunitar si submineaza echilibrul emotional.
In cea mai recenta carte a sa, Maté isi dirijeaza atentia catre a deconstrui cele mai comune mituri despre ceea ce ne imbolnaveste.
Costul stresului ascuns este o investigatie revolutionara a surselor bolilor, o critica incurajatoare a modului in care societatea poate favoriza dezvoltarea afectiunilor cronice, dar si o cale catre sanatate si vindecare.
Cu peste patru decenii de experienta clinica, Maté a ajuns sa recunoasca predominanta intelegere a normalitatii ca fiind una falsa, deoarece neglijeaza cu totul rolul pe care atat traumele si stresul, precum si presiunile vietii moderne, le exercita asupra corpului si mintii noastre in detrimentul starii de sanatate.
Noul volum semnat de autorul cartii 
Cand corpul spune nu