"Mitul temei pentru acasa este o analiza incisiva a unei practici atat de larg raspandite incat pierdem din vedere, deseori, adevaratul rol al educatiei, dar si propria capacitate de a rationa si de a ne indoi.
Esenta pe care parintii si profesorii o desprind din paginile cartii de fata este ca ar trebui sa ne indoim de veridicitatea dogmatica a acestor teorii.“ San Diego Union Tribune.
Si, mai mult decat atat, este posibil ca temele pentru acasa sa aiba efectul contrar si sa stirbeasca interesul copilului in ceea ce priveste procesul de invatare in sine.
Autorul arunca umbra indoielii asupra convingerilor generale conform carora temele pentru acasa contribuie la performantele scolare, la imbunatatirea notelor, la fundamentarea caracterului elevului si la toate celelalte aspecte bine cunoscute noua.
Kohn propune un alt mod de a aborda procesul de invatare, atat cel scolar cat si cel petrecut acasa, care sa respecte atat dragostea naturala de invatatura a copiilor nostri, cat si importanta relatiei din cadrul familiei.” Elena Irimia „Kohn preia multe dintre convingerile impamantenite despre temele pentru acasa si le demonteaza, demonstrandu-ne iar si iar cat de putine cercetari stau in realitate la baza tuturor acestor teorii validate drept adevaruri.
Autorul atrage atentia asupra dezavantajelor pe care le pot avea temele: subminarea gandirii critice in favoarea memorarii mecanice si a atitudinii submisive, erodarea relatiilor in familie, disparitia timpului liber, subminarea independentei copilului si a increderii adultilor fata de acesta. "Mitul temei pentru acasa este o analiza incisiva a unei practici atat de larg raspandite incat pierdem din vedere, deseori, adevaratul rol al educatiei, dar si propria capacitate de a rationa si de a ne indoi