Ce i-a deosebit pe securisti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei sa‑i bata, sa‑i aresteze si chiar sa‑i ucida pe cei citiva care aveau curajul sa spuna ca regele e gol si sa‑i umileasca pe cei care indrazneau sa asculte intr‑o tacere resemnata adevaruri elementare? Formulind raspunsuri la asemenea intrebari si plecind de la propria experienta a contactului cu Securitatea in 1988, Marius Oprea alcatuieste o istorie a transformarilor acesteia de la totalitarism la democratie, cu scopul de a descoperi ceea ce se afla dincolo de amintirea traumatizanta sau de mit. - Marius Oprea Editia a II-a revazuta si adaugita.
Ei, Mostenitorii sistemului comunist si ai politiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut intunecat si ai acestui prezent confuz, sint personajele acestei carti.
Eroii cartii nu sint doar securistii pe care am avut nefericirea sa-i cunosc direct, ci si activistii fostului partid comunist, ofiterii fostului DSS si informatorii lor, toti cei care reprezinta atazi nu numai «securitatea mea», ci «a noastra, a tuturor».
Volumul ofera informatii despre ce s-a ales de mostenirea si mai ales de Mostenitorii fostei politii politice comuniste, intr-o incercare de a-i cuantifica reziduurile in lumea in care traim.
Ce i-a deosebit pe securisti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei sa‑i bata, sa‑i aresteze si chiar sa‑i ucida pe cei citiva care aveau curajul sa spuna ca regele e gol si sa‑i umileasca pe cei care indrazneau sa asculte intr‑o tacere resemnata adevaruri elementare? Formulind raspunsuri la asemenea intrebari si plecind de la propria experienta a contactului cu Securitatea in 1988, Marius Oprea alcatuieste o istorie a transformarilor acesteia de la totalitarism la democratie, cu scopul de a descoperi ceea ce se afla dincolo de amintirea traumatizanta sau de mit