Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar mineralele sunt in concentratie mica, corespunzator cu nevoile sugarului.
Mod de administrare:1 capsula de 3 ori pe zi, in perioada alaptarii..
Proprietati:- indicat mamelor care alapteaza stimuland secretia lactata;- prin intermediul laptelui matern are o actiune nutritionala de exceptie si de calmare a colicilor abdominale ale sugarului;- creste apetitul mamei si al sugarului.
Astfel, prin hranirea sugarului la san, vor fi transferati si acestuia, asigurand protectia (desigur, pe o perioada limitata) impotriva germenului respectiv.
Astfel, putem spune ca imunitatea mamei protejeaza si copilul hranit la san, lucru foarte important deoarece i se acorda sugarului ragazul de a-si dezvolta si matura propriul sistem imun, pentru a face fata singur agresiunilor din mediul extern.
Care este mecanismul prin care laptele uman confera protectie? Daca mama contacteaza o infectie, la scurt timp, organismul mamei `fabrica` anticorpi impotriva respectivei bacterii, anticorpi care vor fi secretati si in laptele matern.
De fapt, acest lucru este important pentru toti sugarii, deoarece dezvoltarea mecanismelor de control ale nivelului de colesterol din sange depinde foarte mult de nivelul colesterolului din alimentatie.
Factorii de crestere din laptele matern ajuta la dezvoltarea functiilor gastrointestinale si ale tractului respirator.
Sistemul imunitar al bebelusului nu poate sa il apere pe bebelus de infectii, de aceea are nevoie de lapte uman pentru a-i conferi aceasta protectie.
Acest lucru este important deoarece prematurii, de exemplu, au nevoie de aport de colesterol din dieta, intrucat ei nu-si pot sintetiza singuri cantitatea necesara, neavand o dezvoltare enzimatica corespunzatoare.
Compozitia formulelor de lapte pentru sugar este stabilita astfel incat sa se apropie cat mai mult posibil de compozitia laptelui matern, in acest fel asigurandu-se aportul nutritiv optim pentru copil.
Laptele matern este bogat in vitamina K, sugarul fiind astfel protejat de efectele lipsei acestei vitamine din alimentatie si anume boala hemoragica a nou-nascutului (hipoprotrombinemia fiziologica).
Laptele de mama este mai bogat in colesterol decat laptele de vaca.
Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar mineralele sunt in concentratie mica, corespunzator cu nevoile sugarului